onsdag 29 april 2009

Unge Arthur, sommaren 1916

Arthur vaknade av att något dånade och brusade i närheten. Det var kvalmigt varmt, klockan måste vara långt in på dagen. Men det var alldeles mörkt, varför sipprade det inte in ljus mellan fähusets glesa plankor?

Med ens mindes han. Han var ju på båten, på väg till Amerika! Arthur steg upp, och famlade med händerna längs väggarna och hittade till slut dörren. Det verkade inte finnas någon annan i hytten, alla hade väl redan stigit upp för dagen.

Igår kväll hade de varit många unga pojkar i den trånga hytten, och ivrigt hade de tillsammans drömt om framtiden i Amerika.

Arthur var glad över att han till slut lyckats skrapa ihop pengarna till biljetten. Pengarna som han stal ur kollekten hade inte riktigt räckt till, och i förrgår kväll hade han gjort ett besök hem till sin far.

När han efter ett kort besök lämnade den lilla stugan, hade han Emmys och fars hushållspengar i sin ficka. Han tröstade sig med att när han väl hade kommit sig igång i Amerika, skulle han skicka tillbaka pengarna han var skyldig dem.

Bara Anna, Arthurs två år äldre syster, visste om att han igår hade lämnat landet. Anna hade tiggt och bett att han skulle ta henne med också, men det fanns inte pengar till bådas biljetter.

Istället hade Arthur lovat att sända efter Anna så fort som möjligt. Hon var inte riktigt kry, och ibland hostade hon upp blod. Hon hade börjat se riktigt svag ut på senare tid.

Arthur stod ute på däck, och såg ut över det oändliga havet. Äntligen skulle hans liv kunna börja.

5 kommentarer:

annepauline sa...

Ahaa, så det fanns så mycket pengar i kollekten så det nästan räckte till en Amerika-biljett. Att han stal hushållspengarna gjorde väl inte så mycket, dem skulle hans far ha supit upp i alla fall. Jag tror att det går bra för Arthur i Amerika även om början naturligtvis bliver svår. Stackars Anna som drabbats av tuberkulos, det är ingen måtta på vad de där krakarna får stå ut med.

Propaganda sa...

1916 är mitt under första världskriget. De tyska ubåtarna skulle nosa upp båten med detsamma och torpedera den, om den ens klarat sig ut från Östersjön, eftersom Finland tillhörde Ryssland och låg i krig med Tyskland. Ubåtarna var ändå inte det farligaste, utan minspärrarna.

Om han reser över från Sverige är det lättare. Svenskarna klarade av att göra några resor till Amerika även under krigsåren, eftersom det landet var neutralt, men de blev ändå stoppade av brittiska flottan alltsom oftast och visiterade och genomsökta.

Du måste nämna första världskriget i berättelsen också, så vi får veta hur de klarade sig över Atlanten.

Smörblomma sa...

annepauline: Ja, äntligen har han kommit sig iväg! Han hade ju planerat detta i tio år, så han är jättenöjd nu.

Ja, pengarna som han stal, det tycker jag inte heller gör någonting.

Men Arthur är inte så renhårig som man kanske kan tro. Han har en hel del på sitt samvete, han är något av en småtjuv, och det finns annat också, hedersaker osv...

Så resan till Amerika är också på sätt och vis en flykt ifrån sig själv.Propaganda: Arthur bor i Sverige, fast det inte specifikt har framkommit. Detta just på grund av krigena, som jag har så lite detaljkunskap om.

Jag har förut skrivit en novell som utspelade sig under krigstid i Finland. Det var jättesvårt, och jag måste hela tiden fråga min mamma, min man, och min fjortonårige son (!) om olika detaljer.

Därför kommer jag inte att ta upp så mycket om kriget här, det blr bara så fel eftersom jag inte är påläst.

Jag tar ändå tacksamt emot detaljer och upplysningar om kriget, det kan vara spännande att väva in sådana i berättelsen.

Jag skulle tro att det blir min son som kommer att skriva något spännande om första världskriget en dag. Han har verkligen stor sakkunskap och intresse, jag kan inte fatta hur han vet så mycket.
Så håll upp ögonen om ungefär tio år.

Propaganda sa...

Haha! Det låter lovande. Mycket lovande, till och med. Jag ska hålla ögonen öppna efter honom då.

Angående första världskriget här finns det inte så mycket d behöver säga egentligen, eftersom det handlar om en svensk. Svenskarna körde över några emigranter faktiskt mitt under kriget. Det enda de utsattes för var att brittiska flottan beslagtog deras post och så vidare, men emigranterna kom över oskadda. Det var Amerika Linien som ordnade de resorna, som så många andra.

Tyskarna förklarade oinskränkt ubåtskrig 1917 och det betydde att de attackerade även neutrala fartyg, däribland amerikanska. Det var det som slutligen fick USA att förklara Tyskland krig också. Men det missar du här med ett år och fartyg från neutrala makter lämnades i stort ifred av tyskarna ännu 1916.

Smörblomma sa...

Propaganda: Du är verkligen påläst, jag blir jätteimponerad!

Ja, jag tyckte att det var säkrare att sätta Arthur som svensk, det hade nog blivit alldeles för invecklat för mig annars. Fast nu har jag ju lärt mig en hel del av dig redan o:)