måndag 23 januari 2012

Haren och igelkottenIkväll kommer vi till denna lustiga saga. För den här är ändå rätt lustig, inte lika hemsk som övriga sagor som tidigare presenterats. Läs här:

Haren och igelkotten träffas slumpmässigt och vid detta tillfälle gör sig haren lustig över igelkottens böjda ben. Igelkotten föreslår en kapplöpning som ska visa vem som är snabbast. Under tävlingen springer igelkotten bara några steg men vid målet sitter igelkottens hustru som ser likadan ut. När haren kommer till målet ropar honan "Ick bün al dor!" (Jag är redan här!). Haren förstår inte varför han förlorade och kräver revansch. Men även vid de följande 73 tävlingar är igelkotten alltid först i målet och till slut dör haren på grund av utmattning.

Lite enkelspårigt tänkt av haren där, eller hur? Måste det till hela sjuttiotre tävlingar innan han skulle fatta? Och han fattade ju inte ens då, istället dog han av utmattning. Sorgligt, sorgligt.

Här kommer en liten bakgrundsförklaring:

Igelkotten beskrivs som en enkel bonde och haren som en högt ställd person. Därför slutar texten med sensmoralen att man inte ska göra lustig sig över lägre ställda personer. Även för igelkotten har sagan en sensmoral: när du kommer från bondeståndet ska du leta efter en fru i samma nivå som dig själv och som liknar dig även i utseende.

Så lärorikt för barnen, eller hur ;)

8 kommentarer:

Ellis sa...

Den bakgrunden har jag faktiskt inte hört förut, väldigt förnuftigt och smart!
Hoppas du har en bra kväll!
Kram Elenor

Ninja sa...

Jag undrar om barnen fattar....kanske någon förstår att det inte alltid är den med bäst förutsättningar som vinner?

Augusta sa...

Haha, ja men så tråkigt livet skulle vara om man gick efter det eller ...?

Jag gillar gamla sagor som Grimms m.fl.

Kram

Fenixmonas sa...

Ja, många av de gamla sagorna hade ju ett budskap...fast om detta budskap gick fram det kan man ju fundera på...barn var ju bartn även förr i tiden...kramiz!

Blommen sa...

Det står helt klart att just den här haren inte direkt var den smartaste ;-) Sagan lär i alla fall ut att med lite list kommer man långt och i detta fall även snabbt =)

Karpstryparn sa...

Orginalet är väl om haren och sköldpaddan?

Svar: Konstigt det, trodde att han var lite känd i Finland också.

Ninja sa...

Svar: Jag ska kolla vad det kostar att reparera...

Mollan70 sa...

Gamla folksagor har ofta hemskt innehåll och är lite läskiga med troll o spöken eller död.