onsdag 11 januari 2012

Hans och GretaFöljande saga av Bröderna Grimm slutar lyckligt och fint, precis som sig bör i sagornas värld:

Hans och Greta är barn till en fattig skogshuggare och familjen svälter. Deras styvmor övertalar maken att överge barnen i skogen. Barnen, som hört vad de planerat, samlar vita småstenar som de sedan släpper längs vägen för att med hjälp av dessa hitta en väg hem igen. Styvmodern övertalar än en gång skogshuggaren att lämna barnen i skogen och denna gång har de bara brödsmulor med sig att släppa längs vägen. Brödsmulorna äts upp av skogens djur och Hans och Greta hittar inte hem.
Vilse i skogen hittar de ett hus gjort av bröd (i senare versioner ett pepparkakshus), med sockerfönster och de börjar att äta av det. Den gamla damen som bor i huset bjuder in dem och ger dem en festmåltid. Kvinnan är dock en häxa som byggt huset för att locka till sig barn som hon kan göda och äta upp. Hon sätter Hans i en bur och tvingar Greta att bli tjänare. Medan hon förbereder att koka Hans, säger hon åt Greta att kliva in i ugnen för att kontrollera att den är tillräckligt varm för att kunna baka, hon går in i ugnen men sen går hon ut och då anar hon oråd och lurar istället in häxan i ugnen och stänger luckan.
Barnen stjäl juveler från häxans hus och beger sig hemåt, där de återförenas med fadern, som blivit änkling.

Vad sägs? Äntligen en Grimmsaga som slutar lyckligt, kanske. Fast man undrar ju vad som hade hänt när fadern blivit änkling så där hastigt och lustigt och passligt också. Och vilken sorts farsa var han egentligen som lämnade sina barn i skogen sådär, och två gånger till på köpet.

Man kan heller inte låta bli att undra vad som egentligen hände med stygga styvmodern. Dog hon på riktigt? Eller planerade man kanske en uppföljare som aldrig blev av?

3 kommentarer:

Karpstryparn sa...

En bra saga det.

Svar: Ja, det är tamejfaan så man svimmar baklänges!

Fenixmonas sa...

Ja, man kan undra och fundera...väldigt bra analyser du gör av våra gamla sagor. kanske man som vuxen skulle läsa om dem och se vad man får ut idag...fast en del av dem lästes ju för barnen när de växte upp. Kramiz!

Karpstryparn sa...

Svar: Ja, det är tamejfaan så man svimmar baklänges!