onsdag 4 januari 2012

Jag recenserar boken "My"


"Martin drog på nytt efter andan och insåg att det bara gått några sekunder sen han steg in i köket. Några sekunder av hans liv, en vanlig dag på jobbet - men den dagen som så totalt skulle ändra hans liv." 
 
Detta är upptakten till berättelsen om My som kommer hem till Sverige för att stadga sig och leva som alla andra Svensson. Det blir inte riktigt så - även om hennes ohämmade liv är tätt sammanflätat med renovering av huset hon ärvt och middagsbjudningar. Martin inser snabbt att ett liv med My omöjligt kan bli långtråkigt. Bara oförmodat, huvudstupa, färgstarkt och alldeles underbart.

Desirèe Fredlund, författare till boken My försökte upprepade gånger få förlagen att bli intresserade av hennes bok. Ingen nappade, och Desirée blev åter igen refuserad, många gånger. Driven av detta och istället för att ge upp skriver Desirée boken Refuserad , som blir utgiven på Duo Dito förlag. Men boken om My är för den skull inte bortglömd, långt därifrån. Desirée besluter sig nämligen för att grunda sitt eget förlag; Giggi Hill förlag, och ger på så sätt ut boken själv.

Desirée trycker även upp 200 förhandstryckta exemplar av boken, och själv är jag stolt ägare till ett av dem. Dessa unika exemplar går inte att köpas för pengar, utan har istället delats ut gratis till Desirées författarkollegor, journalister, vänner och bloggvänner. Jag känner mig hedrad över att vara en av dem.

---

My återvänder alltså till Sverige efter en tids kringflackande ute i Europa, där hon försörjt sig på lite av varje och som andan fallit på. Nu söker hon en lugnare och stabilare tillvaro i hemlandet och flyttar in i huset som hon ärvt efter sin släkting. På karlafronten söker hon nu efter ett stabilare sällskap och Martin verkar ganska perfekt.

Martin är polis och lite av en gammal flickjägare som lämnat många sårade hjärtan efter sig. Han är en lugn och trygg person som trivs med sin tillvaro.

My är livsnjutare och tar vad stunden ger utan att för den skull låta sig utnyttjas. Hon är rastlös och oförutsägbar och människor dras till henne via hennes starka karisma. 

När dessa två träffas slår det gnistor runt dem. De dras till varandra som magneter, olika som de är. Som när plus söker minus, kallt söker varmt, natt behöver dag för att kunna existera.

Boken är från sida ett en riktig bladvändare, och själv sträckläste jag den från början till slut. Inte en paus före jag fått veta hur det riktigt skulle gå på slutet, för slutet är riktigt rafflande och överraskande. I senare delen av  boken får man genom en bunt brev lära känna My, den verkliga My, och nu börjar man på allvar förstå varför hon är som hon är. Smart att lägga in den delen i slutet av boken, för nu har man ju hunnit bli verkligt nyfiken på My och vill veta vem den här människan riktigt är.

De sista kapitlen i boken överraskar riktigt ordentligt för nu vänds saker och ting upp och ner igen, på ett verkligt oväntat sätt. Slutet vill jag inte avslöja här, det vore som att snuva många på konfekten, för jag säger bara: läs boken, ni ångrar er inte. Köp den till exempel härifrån eller härifrån .

Själv väntar jag redan på uppföljaren.

5 kommentarer:

Nett sa...

Så bra den verkar :) Hoppas att du får en fin dag. Kram

Karpstryparn sa...

Gripande story.

Svar: Bra fråga, men någon måste det ju finnas.

Ellis sa...

Hej!
Låter som en toppenbok, den skulle jag gärna läsa! Får kolla upp den! =)
Kram Elenor

Mollan70 sa...

Vilken bra bok det verkar vara. Tack för tipset om jag får någon tid över.

Fenixmonas sa...

Förstår att det är en spännande bok! Många får ju kämpa väldigt för att få något utgivet sen när det väl kommit ut visar det sig ju om det håller...Förlagen har inte alltid samma smak som läsarna! Kramiz