tisdag 10 januari 2012

Mästerkatten i stövlar


Serien Bröderna Grimms sagor fortsätter även idag. Visst är de riktiga skräcksagor och man kan verkligen undra var sagorna skulle hamna idag om någon försökte sig på att ge ut dylikt. Säkert i pappersstrimlaren på förlagen och författaren till manuset skulle troligtvis klassas som mentalt sjuk.

Som tur är skrevs dessa mästerverk på en tid då man inte var så noga av sig. Barnen fick väl tåla något också, tänkte man på den tiden.

Så vad sägs om Mästerkatten i stövlar:

Enligt texten i Grimms saga ärver tre bröder sin bortgångne far. Den äldste får kvarnen, mellanbrodern en åsna och den yngste får en hankatt som till synes är värdelös. Men katten, som kan tala, lyckas övertala sin nye ägare att inte låta tillverka ett par handskar av kattskinnet utan att i stället använda sina sista pengar till att köpa ett par stövlar till katten. Som tack lyckas katten jaga en säck full med rapphönor åt kungen, som han betalar för med guldmynt. Katten lyckas sedan ordna en fin tomt med ett slott åt sin numera rike herre mjölnarsonen, genom att lura den förre ägaren, ett troll, till att förvandla sig själv till råtta. Katten äter upp råttan. Mjölnarsonen kan nu utge sig för att vara adelsman under namnet "markisen av Carabas" och gifter sig slutligen med kungens dotter.
De enkla motiven som förekommer i denna saga är frågor om rättvisa vid arvsskiften, kattens tacksamhet och till sist turen, som gör den ursprungligen fattige till en välbärgad man.

Just det, inte så hemsk saga idag även om ju katten åt upp ägaren till slottet (råttan, alltså.) Sedan finns det ju vissa fina motiv här i sagan också, något som barn har att lära av än i denna dag.

Håll med om att sagorna var mycket bättre förr, på 1800-talet. Dagens sagor förbleknar ju helt i jämförelse med dem.

6 kommentarer:

Karpstryparn sa...

Sådär ska det se ut, pang på bara!

Svar: Ja, hehe, det undrar jag också.

Blommen sa...

Det som barnen lärde sig efter denna saga var (och är än idag) att orättvisor kan överraska, att katter är smarta och att tur kan även dom mest behövande ha ibland (fast det normalt brukar vara tvärtom). Jag tycker fortfarande (och kommer nog alltid att tycka) detsamma som dig, sagorna var faktiskt mycket intressantare förr i tiden =)

Ninja sa...

Ja, allt är inte alltid som det ser ut att vara. Kanske pappan delade ut arvet rätt i alla fall?

Augusta sa...

Jag älskar dessa sagoböcker. Fick den som liten och en sagobok som hette tusen och en natt :)
Härlig sagor bättre än sagorna av idag.

Kram

Fenixmonas sa...

Ja, den sagan har man ju facinerats av mer än en gång. Jag har ju alltid läst väldigt mycket och sagoböcker var ju det som lästes först...sen kommer jag ihåg min första riktiga bok när jag som nioåring läste Onkel Toms stuga...den var så spännande! kramiz

Nett sa...

Som film / serier görs det riktigt bra :) Kram