fredag 13 januari 2012

GrodprinsenGulligt, va. Detta låter ju som en saga av idag, inga hemskheter i sikte alls. Faktum är väl att den här sagan är rätt harmlös, i varje fall i jämförelse med tidigare publicerade här.

Grodprinsen är en folksaga som bland annat Bröderna Grimm nedtecknat. Den ursprungliga sagan handlar om en prinsessa, som leker med sitt gyllene klot vid en brunn. Klotet faller i vattnet men en hjälpsam groda bringar den tillbaka. Som tack ska grodan få inträde i slottet. När grodan kräver att följa med till sängs får prinsessan nog och kastar den mot väggen. Plötsligt förvandlas grodan till en prins som tar prinsessan till sin fru. Att grodor är förtrollade prinsar är vanligt i gamla sagor.
Den mer moderna och numera spridda versionen är dock istället att grodan är en prins som drabbats av en förbannelse och att det enda sättet att bryta förbannelsen är en kyss från en prinsessa - ibland även en vanlig kvinna.

Ja, föräldrar! Denna kan ni lugnt läsa för era små, av den här får småttingarna knappast några mardrömmar eller trauman alls. Grönt ljus, alltså.

3 kommentarer:

Nett sa...

Oj... Jag kan kommentera, jag har inte lyckats göra detta på några dagar. Såg du serien i Torsdags nu ?`Kram

Julia wikström sa...

Vet du vad målningen heter och vem som har gjort den? :)

Smörblomma sa...

Julia Wikström: Har tyvärr ingen aning! Men målningen är ju bara för underbar och så passande till sagan :)