onsdag 18 januari 2012

SnövitTänk denna populära barnsaga, hur stora omändringar har den inte genomgått för att passa in i sagoböckerna av idag:

 Disneys version: Snövits styvmor, drottningen, har en spegel som varje dag svarar drottningen på frågan ”Spegel, spegel på väggen där. Säg mig vem som vackrast i landet är.” att drottningen är vackrast. En dag svarar spegeln att Snövit är vackrast i landet. Av detta svar blir drottningen ursinnig och ber en jägare att ta Snövit till skogen och komma tillbaka med hennes hjärta! Jägaren kan inte döda den vackra flickan utan låter henne gå och dödar i stället ett djur och tar dess hjärta till drottningen. Snövit flyr in i skogen och hamnar hos de sju dvärgarna. Eftersom Snövit lever, svarar drottningens spegel fortfarande att Snövit är vackrast i landet. Drottningen ger sig då ut på jakt efter Snövit och hittar henne hos dvärgarna. Drottningen klär ut sig till en gammal häxa som ger Snövit ett förgiftat äpple som Snövit somnar in av. Dvärgarna tror att Snövit är död och lägger henne i en kista av glas. En prins ser henne och blir helt betagen av flickan. När han kysser henne vaknar hon och de rider lyckliga mot solnedgången.

Hemskt så redan. Men det blir värre och värre, läs här hur originalversionen lyder:


Grimms version skiljer sig från Disneys. Bland annat blir Snövit förgiftad av en kam och strypt av en livrem (men räddas båda gångerna av dvärgarna) innan hon förgiftas av äpplet. När dvärgarna eller prinsens män bär kistan till slottet ramlar en av dem, och Snövit vaknar när äppelbiten hon har satt i halsen lossnar. Vigseln med prinsen blir en stor fest. Den elaka drottningen får även sitt straff i slutet av historien; att ta på sig ett par glödande järnskor och dansa tills hon faller död ner. Det finns också ytterligare en version där drottningen blir inbjuden till bröllopet och har med sig en förgiftad ros, för att mörda Snövit. Men när hon ser hur lyckliga Snövit och prinsen är så håller hon rosen så hårt att hon själv blir förgiftad.

Saga på hög nivå. Man kan förstå att Bröderna Grimm är lästa vida omkring, bästa skräckboksförfattarna som de är. Den här sagan verkar nog ändå vara mest riktad till vuxna läsare: Flera mordförsök, först med kam och sedan med livrem och tillslut äpplet. Och allra sist en ros.

Sedan finns ju också en slags sensmoral som gör att man förstår att detta är en saga för barn. Drottningen dör ju; hon, styggingen får sitt straff och faller död ner. Plågsamt straff också, att ta på sig glödande järnskor och dansa tills man faller död ner. Eller så dör hon för egen hand, om än av misstag, av rosen hon tänkt döda Snövit med. Heureka! Hedern är åter upprättad!

Det var bättre förr, måste man bara säga. 

4 kommentarer:

Ellis sa...

Helt klart spännande med de olika versionerna, har nog hört talas om den mer vuxna varianten också eller läst om den! =)
Hoppas bloggen sköter sig nu!
Kram Elenor

Blommen sa...

På tal om Snövit, ta en titt på Rammsteins video till låten "Sonne", den bygger på sagan... dock då förstås i deras egna tolkning av denna ;-) Videon finns på Youtube!

Karpstryparn sa...

Snövit och de sju dvärgarna = En av de bästa sagorna. Gillar filmen också, den tecknade då.

Svar: Håller med, Wikipedia ska finnas kvar. Men då måste faktafelen bort.

Nett sa...

Testar :)