måndag 9 januari 2012

Bröderna Grimms sagor


Jag har funderat en del över sagor från nu och då. Dagens sagor är och ska helst vara med lite pedagogiska pekpinnar så att våra små lär sig vad som är rätt och fel redan från tidig ålder och genom sagornas värld. Så längt allt väl. Kanske. Själv måste jag säga att jag föredrar 1800-talets sagor, där kan man tala om handling och garanterad underhållning.

Så. Får jag presentera, först ut i serien om Bröderna Grimms sagor; Sagan om Rödluvan.

Rödluvan är en flicka som bor i ett hus tillsammans med sin mamma. Mamma ger henne i uppdrag att gå hem till sin gamla mormor med en korg mat. Mormodern bor på andra sidan skogen, och Rödluvans mamma förmanar dottern och säger att hon måste gå raka vägen dit. På vägen träffar hon Vargen, ett antropomorft djur med talförmåga och helt utan skrupler. Av Rödluvan får vargen veta att hon är på väg till mormor. Vargen lurar rödluvan att plocka blommor vid sidan av vägen, medan han passar skyndar sig hem till mormor. Där äter han upp henne (genom att svälja henne hel) och lägger sig därefter i mormors säng för att invänta Rödluvans ankomst.
När Rödluvan kort därpå kommer fram till stugan tycker hon att mormor inte ser ut som hon brukar, och följande dialog utspelar sig:
Rödluvan: Men mormor, varför har du så stora ögon?
"Mormor": Det är bara för att jag skall se dig bättre, mitt barn.
Rödluvan: Men mormor, varför har du så stora öron?
"Mormor": Det är bara för att jag skall höra dig bättre, mitt barn.
Rödluvan: Men mormor, varför har du så stora tänder?
"Mormor": Det är bara för att jag skall kunna äta upp dig!
Vargen äter därefter även upp Rödluvan. Som tur är råkar en jägare kort därpå passera stugan, och han dödar snabbt vargen och skär upp dess buk, så att Rödluvan och mormor kan komma ut, chockade men oskadda.

Vad sägs?! Skulle sagor av idag låta såhär? I vår skyddade värld där barn inte får utsättas för i princip något otillbörligt alls, inte ens i sagornas värld?

Och det blir värre, hör här:


Vissa äldre versioner av Rödluvan slutar med att Rödluvan blir uppäten. Det förekommer också att Vargen serverar Rödluvan på kött och blod från sin döda mormors kropp som hon omedvetet äter och dricker. Likaså att Vargen ber Rödluvan att ta av och elda upp sina kläder för att sedan komma och lägga sig jämte honom.

Vad sägs föräldrar, hade inte sagorna bättre sting förut ;)

 

5 kommentarer:

Ninja sa...

Undrar om bröderna Grimm skrev för barn?

Blommen sa...

Tydligen ville nog Bröderna Grimm att barnen skulle härdas i tid och inte bli totalt chockade lite senare när dom en dag skulle bli varse om världens ondska och elände. En sak är klar, mer sting var det i sagorna förr och barnen fick krypa ut ur bomullens skydd och liksom göra hål i ickevåldsbubblan lite tidigare än nuförtiden.

Anne sa...

Jag har haft de där funderingarna också. Som jag förstått så var syftet med sagorna att skrämma barnen till lydnad i en tid när man inte hade tid att passa på barnen hela tiden. En annan otäck saga är ju Hans och Greta. Och tänk va elaka alla styvmödrar är i sagorna. Inte så kul att läsa för barn idag i en värld där var och varannan har en plastmamma :)

Fenixmonas sa...

Jovisst hade de det! Bröderna Grimm kallades ju också för bröderna grym...Sagorna var grymma och hemska och alldeles fruktansvärt spännande...och inte tog vi barn någon skada av det! Kanske de rent av lärde oss att skilja på fantasi och verklighet...Kramiz!

Nett sa...

Grymma sagor, men förr måste de har skrivits för äldre. Idag har du serien Grimm som visas på TV, så bra. Tipsar dig om att se Once upon a time som har TV-premiär på Torsdag, den handlar om sagor med då och nutid :) Kram