fredag 24 april 2009

Lille Arthur, hösten 1906

Arthur låg uppe på höskullen, och försökte bädda in sig i höet för att hålla värmen. Det var svårt att sova när man frös. Den kalla höststormen tjöt utanför fähuset, och det blåste in mellan de glesa bräderna.

Arthur försökte bädda in sig ännu djupare, det var redan sent och klockan fem imorgon skulle han redan vara på plats för att mjölka korna. Han bodde numera hos farbror Matt och fick redan göra dagsverke för en full karl.

Farbror Matt hade sagt att Arthur skulle vara tacksam för att han hade blivit omhändertagen i gården och inte utakorderad på auktion. Det hade i och för sig ingen av syskonen blivit, alla hade blivit utplacerade i olika hem.

Yngsta systern Ellen, som var knappt ett år gammal hade tagits hand om av moster Elna och hon hade det ganska bra där. Alla de övriga syskonen hade kommit till olika hem, där de mer eller mindre var arbetskraft i hushållen.

Far bodde ännu kvar i sin lilla stuga. Han hade varit på väg till Amerika i ett halvårs tid nu, men verkade aldrig komma sig iväg. Istället söp han dagarna i ända, och farbror Matt rasade över att andra måste ta hand om hans ungar och föda dem, när far bara söp. Farbror Matt hade också hotat med med att skicka tillbaka Arthur till hemmet, ifall att far inte kom sig iväg någon gång.

Men ikväll när farbror Matt kom hem efter ett besök hos far, hade han iallafall inte sagt något om hotet. Han hade bara ostadigt vinglat in i stugan, efter att först ha fallit två gånger ute på trappan.

2 kommentarer:

annepauline sa...

Ja, så där var det på den tiden. Synd att syskonen skingrades, de hade väl en trygghet i varandra ändå. Farbror Matt verkar inte vara nån vidare karl heller. Nu får barnen lida fastän de inte bett om att få komma till världen.

Smörblomma sa...

annepauline: Ja, de här syskonen är det synd om. Egentligen används de som slavar i hushållen de blivit utackoderade till.

Till exempel fyraåriga tvillingarna Edvard och Isak bor hos en gammal fattig ungmö, som har sina åldrade föräldrar att ta hand om, samtidigt som hon försöker jobba som piga på herrgården också.

Tvillingarna måste hon ta hand om eftersom hon på långt håll var släkt med deras numera döda mor.

Tvillingarna sköter i princip om hushållet medan ungmön är i tjänst på herrgården, allt under uppsikt av de gamla i hushållet.