lördag 11 april 2009

Glad Påsk :)


Påsken rullar på, och börjar bli på bättre sidan. Påsken är egentligen ganska trist, och enligt mig rätt så onödig högtid att fira. Det enda som är bra med påsken är filmerna som kommer, och de hinner jag ändå inte se.

Jag jobbar nämligen under påsken, och är ganska nöjd med att ha det så.

Långfredag: precis som namnet säger; en otroligt lång dag. Inga affärer är öppna, ingenting är öppet, kort sagt händelselöst.

Och går man tillbaka hundra år eller så, var det ju ännu värre: alla; stor som liten skulle vara klädda i svart. Hur hade man råd med svarta kläder åt hela familjen, det var ju fattigt på den tiden, och familjerna var stora.

Arbeta fick man inte under långfredagen. Kniv och sax var förbjudet att hålla i. Utomhus fick man knappt heller vistas. Lek och glam var förbjudet. Sjunga fick man inte heller göra.

Det blev alltså till att sitta inne, och inte göra någonting. Stora familjer; alla församlade i storstugan hela, långa dagen. Inte arbeta, inte leka, inte sjunga. Fick man ens prata, tro!?

Påsklördag: häxdag. Ganska kul, men inte så roligt när man jobbar skifte och behöver få sova. Det hjälper inte att plocka batterierna ur dörrklockan, häxorna börjar nämligen dunka och banka på dörren ifall ingen öppnar när de ringer på. I vissa fall kan det till och med hända att häxornas föräldrar säger att "jo, jo, dom är nog hemma, gå dit igen bara och knacka på, knacka hårt så att det hörs". So there.

Påskdagen: så där dag, man skulle gärna fara ut handla på stan, ifall man är ledig, men inget är ju öppet.

Påskannandagen: samma som påskdagen.

Tisdag: vardagen börjar igen, och vi påskarbetare har ledigt! Alla affärer är öppna, allt är öppet, allt är i sin ordning igen!

2 kommentarer:

Kent sa...

Dom var ju inte kloka förr. Fick man ens andas på långfredan?

Smörblomma sa...

Kent: Ja det undrar jag också. Det verkar ju ha gått väldigt strängt och strikt till.