fredag 27 april 2012

En förvarning (SkrivPuff 27.4.2012)En förvarning känns ofta i magtrakten som en mörkgrått åskmoln som expanderar åt alla håll och vill ta över ens kropp. Förvarningar kan det vara klokt att lyssna till.

Förriga tidens människor sysslade och lyssnade mycket till allt möjligt skrock. Möjligen var de människorna duktiga att lyssna på sig själva och tog detta på stort allvar.

Som när Stormskärs Maja där ute på ön Åland gick längs en stig, och plötsligt ligger det framför hennes fötter två kvistar i kors, där på stigen. Kort därefter blev hon änka och efter det miste hon också en av sönerna.

Stormskärs Maja var skrockfull angående mycket. En gång låg det något i ett saltkar som inte hörde dit och Maja fick bråttom att avlägsna skräpet, varpå hon gjorde någon egen, liten ritual för att liksom nollställa läget igen. För att inte skräpet som legat i saltkaret skulle ställa till med någon övrig oreda i hushållet.

Majas man Janne var inte lika skrockfull och han skrattade åt mycket av Majas farhågor angående än det ena, än det andra.

Kanske borde han ha lyssnat på Maja som försökte hålla honom hemma från resan han for på, som kom att bli hans sista då han gick igenom isen. Maja hade föraningar om att han skulle drunkna, men Janne ville inte höra på sådant skrock.

Hade han lyssnat på Majas förvarningar skulle han med all säkerhet ha levat lite längre. Maja hade då inte behövt bli änka så ung, och kanske inte heller behövt leva sina sista år på undantag inhyst hos någon elak svärdotter.

8 kommentarer:

Maria Vernersson sa...

Pittoreskt!

Ellis sa...

Hej!
Bra skrivet, skrock kan det ligga en hel del i!
Ikväll och imorgon blir det dans för mig, så missar Let's Dance men får kolla på tv4 play senare! =)
Hoppas du får en fin helg!
Kram Elenor

Nett sa...

Bra skrivet! Nog kan föraningar kännas i mage och hela kroppen. Kram

Kalle Byx sa...

Kul att du nämnde den gamla boken. Jag trodde den var glömd idag.

Pia sa...

Fascinerande text. Jag är intresserad av gamla tiders "lyssnande" och skrock.

Charlotte sa...

Finstämt.

Ninja sa...

Hmmmm varför är föraningar för det mesta onda? Har du tänkt på det?

LunaNott sa...

Bra skrivet, fint att läsa.