lördag 18 juli 2009

Släktforskning...Min son och jag sitter och kollar in dokument om vår släktforskning. En hel massa människor som man inte vet vem de var, helt obekanta för oss.

Fast likaväl är de ju våra släktingar, våra föregångare, och varenda en av dem har ju sitt eget livsöde. Det skulle vara intressant att veta deras livsöden också, men nu vet man ju bara deras födelseår, dödsår, och ibland dödsorsak.

Kräfta, dog i barnsäng, hosta och ont i bröstet, ålderssvaghet...

Det skulle vara spännande att veta mera om dem, men på 1700 talet dokumenterades det ju inte så mycket som idag. Den äldsta som jag i hastigheten hittade bland alla, var faktiskt född år 1700 jämt.

På den tiden kunde ju inte alla läsa ens, för att inte tala om skrivkunnigheten då.

Min morfars far, som jag inte minns när han var född, hade ju lärt sig att skriva själv. Han skrev till och med någon slags enklare dagbok, som finns bevarad än idag!

Men om de tidigare ättlingarna vet man inte mycket, tänk om de bara hade kunnat skriva ner några få rader om sig själva. Så värdefullt det skulle ha varit för oss efterlevande!

4 kommentarer:

Emma-Lou sa...

Storlek 50. Jag går efter längden Z var 51 och kunde ha stl 50 ett par veckor, även om han vägde över 4 kilo.Intressant att släktforska :) Det kan inte jag göra dessvärre eftersom spåren tar slut vid min farmor. På mammas sida kan jag säkert släktforska en del.

Smörblomma sa...

Emma-Lou: Gulligt med storlek 50 :)

Mmm, det är rätt intressant. Vi har rättså mycket dokumenterat från både mammas och pappas sida. Andra har så att säga redan gjort jobbet åt mig :)

Emma-Lou sa...

Vad bekvämt när de andra har gjort jobbet åt dig redan :)

Smörblomma sa...

Emma-Lou: :)