onsdag 8 juli 2009

Hälsoblogg


Sommarnätterna är ännu ljusa, fastän vi har kommit en bit in i juli. Man kommer sig knappt i säng om kvällarna, vem vill sova bort tiden, sommaren är ju så kort! Alldeles för snabbt kommer ändå hösten och vintern med sitt mörker, och då kan man ju sova istället!

Det är ju helt sant att man inte behöver lika mycket sömn sommartid som vintertid. Det har med ljuset att göra. Ju mera ljus utomhus, desto mindre sömn behöver vår kropp. Dessutom är det ju så mycket annat trevligt som händer på sommaren, och nätterna blir... ja förra natten blev det visst fyra och en halv timmes sömn...

Idag när jag kom hem från jobbet, via matbutiken och efter den hastigt ihopsvängda middagen, lade jag mig på soffan. Jag tänkte sova en halvtimme där, men det blev visst ... nästan tre timmar!

Det är svårt, det är svårt när man jobbar treskifte. Alla klarar inte ens av det, kroppen säger ifrån, och tillslut kan man inte sova ordentligt alls, inte ens på nätterna.

Själv kan jag sova natt och dag; när som helst. Åtminstone hittills, men det lär bli värre med åren, att sova när man har möjlighet, istället för traditionellt sju timmar per natt.

Till alla skiftesarbetare: satsa på sömnen, den är livsviktig! Otillräcklig sömn leder till än det ena, än det andra mindre trevliga saker. Gäller också alla andra, fast skiftesarbetare tenderar att vara extra utsatta.

Och ja, årstiderna spelar en viktig roll här angående sömnbehovet, fast det kan vi ta en annan gång. Nu är det sommaren som gäller, nu är det meningen att vi skall koppla av och samla krafter. Ha semester och ha roligt.

Och ändå inte glömma bort att sova tillräckligt. Det är nu vi laddar inför hösten!

5 kommentarer:

Jean-Michael sa...

Okej. Hur tyckte du det var då?
Ja, testet bestod av en massa moment, krypa tunlar och släpa saker, klättra i stegar och gåband och massa mer.

Smörblomma sa...

Jean-Michael: Ja, det var inget krypande och klättrande. Det handlade istället om, att i värsta fall ensam (ifall det är natt)överblicka en hel sjukhusavdelning när brandalarmet går. Vad man skall göra och hur. Och i vilken ordningsföljd.

Som tur är, är ju de flesta alarm som går falska alarm, men det blir ändå lätt panik, när brandalarmet slår på.

Kent sa...

Jag ligger och läser till halvtre på natten alltså blir det bara nästan 5 timmars sömn jag börjar tro att jag kanske sover alldeles för litet??!!

Jean-Michael sa...

Okej. Då förstår jag.
Men det är nyttigt med sådana kurser.

Smörblomma sa...

Kent: Jag skulle nog tro att du sover för litet, om du inte är som jag som tar igen det på dagarna istället :)

Dessutom kan jag också sova elvatimmarsnätter när tillfälle ges, så jag är nog inte den bästa att prata om sömn ;)Jean-Michael: Ja, det är både nyttigt och intressant. Jag skulle gärna se att det kom oftare, för vi har roligt på våra kurser :)