fredag 3 juli 2009

Herbariet


Det är dags att ställa igång ett herbarie IGEN. I grundskolans högstadium härskar ännu denna föråldrade sed, att alla som har gått ut sjuan får som sommararbete att sätta ihop ett herbarie. Tjugofem till femtio växter skall plockas, pressas, tejpas in i herbariet, och namnges på svenska och latinska. Datum och plats för samlandet skall också namnges.

Och vem tror ni att det är som får sommararbeta?! Jo, föräldrarna (mest mamma), någon ur äldsta generationen, och kanske någon övrig släkting. Ja, och så eleven själv då också, på ett litet hörn.

Eftersom jag gjorde detta sommararbete redan för två år sedan, tänkte jag göra det lätt för mig i år och KÖPA ett komplett herbarie, read that, teacher!

För det existerar nämligen en svart marknad, för tio euro kan man få köpa sig ett komplett herbarie! Bara betala bort, och sedan bespara sig (och alla andra involverade) en massa tid och besvär. För jobbet med herbariet är inte gjort på en dag, eller ens på en vecka, ifall att någon nu trodde det. Arbetet räcker oftast en eller två månader i sin helhet, beroende på vilken fart men har på.

Men min pojke ville inte köpa sig ett herbarie (fast jag skulle ha betalat), han ville göra sig ett eget! Så nu är vi på gång igen, och jag måste ju säga att denna gång har jag att göra med en elev som är ganska aktiv själv, också.

Idag till exempel, var han ute i skogen med sin far och plockade och fotograferade växter. Se själva, vilken fin bild!

Och ikväll har pojken och jag suttit och tejpat in redan pressade växter i herbariet. När det blir dags för att namnge växterna på svenska och latinska kommer vi att knycka det två år gamla herbariet, och använda det som uppslagsbok för att underlätta arbetet. Yes, teacher.

Inte kommer jag att betala någon hyra heller för det två år gamla herbariet, där sparar jag in tio euro.

Nästa sommar är det dags IGEN. Då måste vi IGEN sätta ihop ett tredje herbarie här i huset. Är det alls någon som ifrågasätter denna föråldrade sed, vad jag har förstått härstammar detta från femtitalet.

Är det inte dags att komma på något nytt istället, som till exempel att samla in växterna under skoltid. Och sätta ihop herbariet under skoltid. Teacher?

6 kommentarer:

Kent sa...

Är det verkligen sant?? Måste man plocka en massa växter på sommarlovet fan vad föråldrat!! Vad händer om jag inte ställer upp och plockar växter åt min dotter om nåra år får hon underkänt i naturlära då?

Smörblomma sa...

Kent: Ja, man måste plocka växter, och ja, jag tror att din dotter blir underkänd i naturlära om ni inte plockar dem.

Det är hög tid att man hittar på något nytt istället, det finns ju också föräldrar som knappt har någon semester alls under hela sommaren.

Har man bara två veckors ledighet, är det inte meningen att man skall bli tvungen att tillbringa dem med att sätta ihop att herbarie.

Jean-Michael Löfdahl sa...

Mycket intressant blogg.

Smörblomma sa...

Jean-Michael Löfdahl: Tack så mycket. Jag var in och kollade på din blogg, den är också mycket intressant och läsvärd.

Du skriver bra och personligt, och fina bilder har du också. Bättre kamera än vad jag har :)

Jag kommer absolut att återkomma.

Amanda sa...

Är det sant? Herregud, det låter rätt otroligt att dem kräver att man ska plocka blommor under hela lovet, poängen med sommarlov är väl att man ska få va ledig och vila upp sig? Tycker verkligen dem ska hitta en annan lösning.

Smörblomma sa...

Amanda: Ja, man borde ju få vila upp sig när det är sommarlov. Det här är bara så otroligt gammeldagsens, och har man något att säga om det på föräldramötena, får man bara underliga blickar av läraren :/

Och handen på hjärtat: hur mycket LÄR sig egentligen ELEVEN, när hela familjen och i vissa fall släkten involveras i detta TVÅNGSARBETE?

Jag är helt övertygad om att det skulle finnas något nymodigare sätt, och framförallt under skoltid, istället för på loven!

Ps. Fin blogg du har, du skriver med mycket djup. Man berörs.