fredag 1 maj 2009

Arthur, sommaren 1921

Det var varmt och kvalmigt i den lilla kyrkan. Stämningen var tät och intensiv. Mötesdeltagarna satt i bänkarna och hörde andäktigt på predikanten som talade framme i kyrkan. Ingrid satt och vred på sig, och kände att det knöt sig i magen på henne.

En fluga klättrade på hennes arm, och hon sjasade iväg den. Hon såg på Arthur som satt bredvid henne, han såg alldeles andäktig ut i ansiktet och ögonen lyste på honom.

Predikanten talade om syndernas förlåtelse, och kallade fram mötesdeltagarna, en efter en, alla som behövde få förlåtelse. Ingrid visste att det snart skulle vara hennes tur. Hon flyttade oroligt på fötterna.

Nu. Nu var det hennes tur. Arthur tog henne ivrigt under armen och föste fram henne. När hon stod där framme, knäböjde hon framför predikanten. Predikanten, Arthur, och två andra män lade sina händer på hennes huvud.

Predikanten började mässa om syndernas förlåtelse. Om hur hon i synd hade avlat sitt barn, som ogift kvinna. Gud hade i sin rättskaffenhet tagit barnet ifrån henne, förrän det hade fått födas. Nu väntade predikanten på att Ingrid skulle bekänna sin synd.

Ingrid nickade, och bekände knappt hörbart. Hon kände hur tårarna började rinna av förnedring. Männen som höll händerna över hennes huvud tog ett steg bakåt, och predikanten sade att hon nu hade fått syndernas förlåtelse.

På vägen hem från kyrkan lade Arthur armen runt hennes axlar, och sade att hon nu var förlåten, och att de säkert snart skulle välsignas med ett nytt barn.

6 kommentarer:

Propaganda sa...

Där ser vi. Det är inte så mycket bättre att byta flaskan mot bibeln. Inte om det går i överkant.

Smörblomma sa...

Propaganda: I det här fallet tror jag att det inte alls blev bättre.

Och varför måste just Ingrid skuldbeläggas, suputen Arthur hade ju varit lika ogift han, när barnet "som blev taget ifrån dem" avlades?!

annepauline sa...

Jamen djävla Arthur, var det bara Ingrids "fel" att hon blev på smällen? Behövde inte han, fyllbulten, syndernas förlåtelse? Stal han inte kyrkkollekten och passade på att få syndernas förlåtelse för det? Så där skenheliga är de sk religiösa.

Smörblomma sa...

annepauline: Arthur är totalt hjärntvättad av väckelserörelsen, de har fått honom övertygad om att han har fått all förlåtelse för alla oäkta samlag, stöld av kyrkokollekten, att han har en oäkting tillsammans med sin fars fru osv...

Arthur betalar nämligen pengar till väckelserörelsen, nästan alla av Ingrids och hans hushållspengar går dit... Och väckelserörelsen har sagt att han då är En God Man, som förtjänar all förlåtelse.

annepauline sa...

Jag kunde just tänka mig att det låg till så. Sektmedlemmarna ser en stackars lättledd krake som de kan pumpa på pengar. Så lovar de halvt om halvt att han ska få börja predika för att han ivrigt ska skänka dem allt han har. Religiösa, jojo!

Smörblomma sa...

annepauline: Just det. Sekten involverar mer och mer i Arthurs och Ingrids liv. Som bäst jobbar de på att bryta ner Ingrid, de ser henne som alldeles för upprorisk och oformbar, enligt deras syften.

Och det står inte alls bra till med Ingrid längre. Hon är djupt deprimerad över att ständigt få höra vilken dålig och simpel människa hon är.

Det är nu hon borde lämna Arthur, men det gör hon inte.