måndag 11 maj 2009

Arthur, hösten 1924

Arthur satt på den stora stenen under de höga träden, en bit utanför väckelserörelsens kyrka. Han såg de sista männen och kvinnorna komma ut från kyrkan, själv hade han gått ut bland de första idag.

Idag hade han inför alla människor i kyrkbänkarna, blivit tvungen att komma fram och bekänna sina synder. Predikanterna sade att Arthur borde straffas för att han inte hade klarat av att hålla ihop sin familj. Det var en skam för hela väckelserörelsen att en av medlemmarna hade låtit sin hustru löpa iväg, och dessutom tagit hans son med sig! Så tafatt skulle ingen riktig man vara.

Dessutom hade väckelserörelsen lagt märke till att Arthur hade problem med starka drycker. Inget sådant tolererades inom väckelserörelsen.

För att sona sina gärningar ville väckelserörelsen att Arthur skulle skriva över sitt hus på dem. De sade att han ändå skulle ha sitt hem hos dem, att han inte skulle gå utan tak över huvudet.

Arthur hade tvekat, vilket ledde till många högljudda röster från kyrkbänkarna. Predikanterna var också missnöjda, och deras ansikten såg ut som huggna ur sten. Arthur visste att de igen skulle komma hem till honom ikväll för att fortsätta övertalningen.

Han visste rakt inte vad han skulle göra. Han hade ont om pengar, för alla pengar han drog in tog väckelserörelsen hand om. De sade, att eftersom de nu var istället för hans familj, måste han bidraga.

Arthur steg hastigt åt sidan i skydd av en buske. Han ville inte bli sedd av predikanterna som nu kom ut ur kyrkan.

När predikanterna hade lämnat kyrkan, samlade Arthur ihop säcken med nattvardsvinet som han hade kommit över tidigare idag i kyrkan. Han hade tagit allt som fanns, och han visste att han skulle dricka upp allt innan dagen var slut.

5 kommentarer:

Kent sa...

Bra att du knyckte nattvardsvinet Arthur en riktig fylla är nog det enda som hjälper nu.

Propaganda sa...

Yeyyy! Han har nog en inneboende liten djävul med stark vilja i sig han. Först kollekten och nu nattvardsvinet. You go, Arthur! Nu är du på rätt spår.

Smörblomma sa...

Kent: Ja, om predikanterna är på kommande på ny övertalningsrunda senare på kvällen, kan nog en fylla vara på sin plats.Propaganda: Hoppas han är på rätt spår då :/
Arthur har ju gjort sina tvivelaktiga val förr här i livet också ;)

annepauline sa...

De här så kallade predikanterna är mer slipade än fan själv. Arthur borde hålla igen på alkoholhaltiga drycker och försöka tänka lite klart, han har ju börjat tvivla på det här gänget egentligen men är så insyltad med dem så han lär få svårt att bryta sig loss. Är han en riktig karl så ber han dem dra åt helvete där de hör hemma...mmm, spännande!

Smörblomma sa...

annepauline: De här predikanterna ser sig som några slags övermänniskor, som kan styra och manipulera människor helt enligt eget tycke. Deras eget förflutna, alltså tiden innan de blev blev predikanter, är mycket diffust :/

Arthur dricker bara mera och mera hela tiden, han ser allt som så utsiktslöst. Hoppas det inte bär av helt utför, för honom.