onsdag 30 september 2009

Det gamla dårhuset, del 1

I trakterna fanns ett stort gammalt trähus. Det var rödmålat och byggt i två våningar, men av målarfärgen fanns just inget kvar.


Huset var ordentligt förfallet, några av fönsterrutorna var sönderslagna och gräset utanför var nästan knähögt. Såhär på senhösten hade den första snön täckt botten av det höga gräset, fast nysnön skulle nog smälta bort ännu.


I det höga gräset låg en gammal bortglömd porslinspotta. Labradoren, som var ute på sin tidiga kvällspromenad, råkade plötsligt trampa över pottan. Ivrigt började han slicka på den, nosade och snusade. Han krafsade med tassen på pottan så att den flyttade på sig en bit. En skarp vissling ljöd genom luften.


- Hugo! Kom hitåt till husse! Mannen vid skogsbrynet vinkade otåligt till hunden att komma.


Hunden verkade inte alls ha bråttom, nu stod den och snusade på det gamla, röda, två våningshuset, dårhuset i folkmun kallat. Huset hade fram till sextiotalet verkat som kommunens kombinerade ålderdomshem och dårhus.


Nu hade det stått tomt i nästan femtio år, och började vara i ganska skröpligt skick. En skarp vissling ljöd åter igen genom luften.


- Hugo! Och igen en ny vissling. Mannen började nu sakta dra sig bortåt, i hopp om att hunden skulle följa efter honom. Vad hade hundrackan nu fått upp, stod där på bakbenen och nosade vid det sönderslagna fönstret på dårhusets bottenvåning. Skulle bara fattas att hunden skulle skära sig på de vassa kanterna på fönsterglaset.


- Hugo! Nu lät mannens röst arg och på avstånd, för nu hade han hunnit god bit bort på väg in i skogen. Hunden vände sig motvilligt om, han hade just fått korn på något intressant där vid det sönderslagna fönstret, just där vid dårhusets gamla kök.

Hugo hoppade ner tillbaka på alla fyra och börja lydigt springa iväg mot sin husse.

21 kommentarer:

Nett sa...

Är det utdrag ur boken du läser ? Härligt att du vilar och tar det allmänt lugnt. Jag skal gå på nu inatt och går av på Fredag!

Smörblomma sa...

Nett: Nej, det är en del av en novell som jag själv har skrivit. Måste ju hitta på något att publicera nu när jag skall ta det lugnt!

Jobbar du bara natt?

Fenixmona sa...

Låter spännande...vad var det han fått vittring på trö? Kramiz

Smörblomma sa...

Fenixmona: Labradoren hade fått vittring på några ungdomar som olovandes fanns i huset! Kramiz

Nett sa...

Ahh, vad duktig du är på att skriva =) Japp, jag jobbar endast natt 87 % 15 nätter på 5 veckor.

Fenixmona sa...

Får vi läsa fortsättningen också? Vore himla kul! Det var ju så spännande när du skrev om din svampförgiftning! Kramiz

Smörblomma sa...

Nett: Tack så mycket, ja jag tycker om att skriva :)

Här där jag bor, existerar endast 50 % eller 100% arbetstid.

Jag själv jobbar 100% treskiftesjobb som primärskötare (något mellan sjuksköterska och undersköterska i Sverige).

Jag tycker att du verkar att ha rena drömjobbet :) Bara nätter och 87% arbetstid, det skulle jag vilja ha :)

Smörblomma sa...

Fenixmona: Visst får ni läsa fortsättningen, det vore ju liksom att snuva läsarna på konfekten annars :) Kramiz

Nett sa...

Gillar att skriva jag med :) Men när kreativiteten kommer fram så brukar det mest bli lite filosofiska texter. Javisst drömjobb, det är otroligt roligt. Jag jobbar som undersköterska på ett somatiskt korttidsboende med inriktning av rehab. Vi är två som arbetar varje natt, på mitt förra jobb som var exact detsamma var jag själv så allt är bra mycket roligare nu. Må så gott, för nu kallar jobbet!

Smörblomma sa...

Nett: Förstår att du också gillar att skriva, eftersom du också har en blogg! Lägg gärna ut dina egna texter (om du vill).

När jag jobbar natt är jag ensam med högst aderton (ibland finns också tomma platser) patienter.

En rehabiliteringsavdelning är även detta, och jag har tillgång till ett avdelningsbiträde ifall att det krisar.

Jag tycker bäst om att jobba natt, längtar alltid till mina natturer :)

Ellis sa...

Ser fram emot fortsättningen, låter spännande! =)
Jag får tända ljus som substitut till brasa! =)
Ha en fin kväll!
Kram

Smörblomma sa...

Ellis: Ett ljus duger också bra, alla eldar är ju värme :)

Roligt att du ser fram emot fortsättningen :) Ha en fin kväll du också! Kram

Skogens drottning sa...

Härligt skrivet!
Ha en skön kväll!

Mona sa...

Godmorgon vännen! Ser fram mot nästa avsnitt! Kramiz

Nett sa...

Jag har mina texter ute, om du ser i min meny så har jag 2 bloggar till, samlade texter på "Härterum & stjärterum" Ha en bra dag!

Augusta sa...

Godmorgon Smörblomman,
Mysigt du har hemma hos dig med tanke på din förra bild :)

Det var en spännande början, skall bli intressant att följa.
Trevlig dag, krya på dig och kram

annepauline sa...

Nu skenar min fantasi...det ligger väl ingen ihjälslagen person därinne i ödehuset?

Smörblomma sa...

Skogens drottning: Kul att du gillar novellen! Ha en bra dag du med :)Fenixmona: Goddag på dig! Ja, jag skall lägga in fortsättningen idag :) KramizNett: Ja, jag kollade in "Hjärterum & stjärterum", väldigt bra skrivet. Jag tror att jag skall sträckläsa den idag, någon gång under dagens lopp. Ha det bra du med :)Augusta: Goddag! Ja, vi har det rätt mysigt hemma hos oss, åtminstone har jag försökt att sträva till det :)

Hemmet är till för att levas i, likaså gårdsplanen. Man får gå, springa, cykla över våra gräsmattor, vi har till och med en studsmatta som riktigt har "ätit sig in" i gräsmattan! Men det är så det skall vara!

Trevlig dag till dig med. Kramannepauline: Bra om fantasin triggas igång, det är liksom meningen när man publicerar en novell i flera delar på sin blogg!

Vet inte riktigt hur jag skall säga angående ihjälslagen person, äh du blir nog tvungen att läsa fortsättningen också o:)

Skogens drottning sa...

Var så god!
Nä, inte kul när ungarna är ute och far i halkan. Här övningskörs det en del, och det är lite läskigt nu...

Ha det gott!

Nett sa...

Hej hopp.. ja nog låter det bättre än vad det är just nu för mig: Godmorgon :) Kul att du gillade texterna, har en hel del som jag inte har lagt ut oxå. Men det går i perioder det där, ibland har man bara inte inspirationen att alltid skriva. Haft en bra dag hoppas jag!

Smörblomma sa...

Skogens drottning: Nej, och nu är pojken ute igen med scootern, inte kul när mörkret faller på ikväll och svartisen slår till :(

Man känner sig alltid jättelättad när scootern kör in på gården, och man kan andas ut.

Ha det gott du med!Nett: Godkväll på dig! Mmm, visst går det i perioder att skriva. Jag har haft en downperiod nu, eftersom skolan har tagit all tid. Vilket är synd, eftersom jag har så många idér...

Japp, dagen har varit bra :)