torsdag 24 september 2009

Myrans och människornas skördefest

Myran kravlar stelt och försiktigt runt i det torra höstgräset. Det är kallt i luften, nordan ligger på idag som ett tecken på att vintern är i antågande. Myran krafsar med ena benet på pumpan som ligger alldeles bredvid på marken, den är hård och kall och intresserar inte myran.

Ett brak hörs strax intill myran, som nätt och jämt undgår att bli krossad.

"Mamma, här är pumporna!" Den lille gossen lyfter ivrigt upp båda pumporna på en gång, med viss möda. Ur hans ficka faller en kaka ut, fast det märker inte gossen, han har fullt upp med pumporna. Myran, som hämtat sig från förskräckelsen, hugger däremot in på den sockriga kakan.

Den unga kvinnan skuffar upp mössan i pannan och hjälper sin lilla pojke med pumporna. Det är verkligen kallt idag, hon blåser på sina händer.

Ikväll ska det bli skördefest, tacksamhetsfest till Moder Jords ära. Allt vad Moder Jord har delat med sig till den unga kvinnan, den lille gossen, hans far och de två äldre syskonen. Potatis, morötter, sallad, pumpor, äpplen, plommon och vinbär. Vilken fest det ska bli! Förväntansfulla går den unga kvinnan och den lille gossen in för att börja förbereda festmåltiden.

Nu är det kväll. Nordan blåser ännu vassare. Myran har stelbent släpat iväg kakan till myrstacken, och kan nu pusta ut. Det är vinter i luften.

En liten bit bort lyser ett värmande sken från ett köksfönster. Den lille gossens stolta ansikte syns i fönstret när han räcker en bit pumpapaj till sin far.

Hela familjen har samlats till sin traditionella tacksägelsefest, där de alla hedrar vad Moder Jord delade med sig av under detta år. En fest man på många olika sätt förberett under hela hösten, stor som liten. I kväll är festen som den lille gossen har väntat på under hela hösten, han berättar nu för sin far hur han i våras sådde pumpafröna i jorden...

7 kommentarer:

Ellis sa...

Vad fint skrivet! =)
Har bakat hela kvällen, luktar gott här nu! =)
Kram

Nett sa...

Härlig text! Hade en toppenkväll och det handlades en hel del =) Ha nu en skön nattsömn!

Smörblomma sa...

Ellis: Tack så mycket! Jag vann faktiskt en tävling med berättelsen förra hösten.

Åhh har du bakat... Det luktar gott ända hit :) KramNett: Tack så mycket, jag vann en tävling med denna text för ett år sedan :)

Nej, någon nattsömn blir det inte, jag jobbar natt :/

Emma-Lou sa...

Det tycker jag absolut! /Emma-Lou

Smörblomma sa...

Emma-Lou: :)

Nett sa...

Det kan jag förstå att du vann med den texten =) Jättebra!!

Smörblomma sa...

Nett: Kul att du tyckte om den :) Trevlig fredagskväll!