onsdag 3 juli 2013

I Tammerfors


I Tammerfors blommar våren tidigare än här. Visst var det ett tag sedan vi besökte staden, men blommorna blommade så vackert på gräsmattorna vid TAYS, Tammerfors universitetssjukhus, alltså. En tidigare påhälsning av våren.

Där opererar man mera omfattande operationer än i vår kära hemstad Vasa, så det blev att åka iväg dit med yngste sonen. Inget akut, men J och jag åkte båda iväg med R dit. Man ville ju liksom vara två om saken, fast än sonen var i goda händer. Och allt gick ju väl också.

Tammerfors är Finlands tredje största stad och en väldigt trevlig stad också. Där finns det mesta! Längs Hämeenkatu finns massor av trevliga butiker och utanför Tammerfors finns ju Ideapark också, ställen som vi började utforska när operationen var över och allt var väl.

Det finns mycket att se i Tammerfors men det mesta hann vi inte med, då en stor del av tiden ju tillbringades på TAYS.

Patienthotellet som vi bodde på var helt okay om än lite surrelialistiskt. Rullstolar och sjukhuspersonal i ena delen av receptionen och andra delen som ett vanligt hotell... Standarden helt okay, men utsikten kändes mest som utsikten i utkanten av sjukhusområdet, vilket det ju också var. Nåväl, närheten till avdelningen var väl det som var det viktiga.

På TAYS pratar personalen inte svenska, med två undantag. Annars stenfinska. Inte för att det var problem för oss, tvåspråkiga som vi är. En läkare försökte också kommunicera på engelska men gav snabbt upp och övergick till finska. Bemötandet var annars jätteprofessionellt, kan inte klaga på en enda sak där.

Huvudsaken att man får den vård man behöver här i Finland, sedan kan det kvitta i vilken stad man får den.

Språkpolitiken är ju en stark fråga här i landet men jag har faktiskt ännu inte hört helsvenska människor på riktigt klaga över att de inte kunnat göra sig förstådda på TAYS. Kanske Tammerforsborna också kan lite svenska när det riktigt behövs. Huvudsaken är ju att man får den vård man kommit till universitetssjukhuset för att få.

4 kommentarer:

Tommy sa...

Länge sedan vi hörde av dig! Hoppas allt är väl..

Fenixmonas sa...

Gott att höra att operationen gick bra! Alltid spännande att gå omkring o se lite nytt...Det är intressant det där med två-språkigheten i Finland...Vi var där på studieresa för en massa år sen och jag tog med mig vår finska tolkförmedlare, Salme, på en shoppingtur. Smart tänkte jag då hjälper hon mig med finskan...Min förvåning blev stor kan jag säga, för det fanns sventalande personal i varenda affär! Kramiz

Ellis sa...

Hej!
Skönt att det gick bra för sonen och bra vård är guld värd!
Här är det lugnt, nyss kommit hem efter en vecka i Tjeckien, sedan några dagar i Stockholm, mellanlandning här och sedan en helg i Solberg och Ö-vik med killen, även det övriga med honom! =) Såg en bra konsert med Petra Markluns igår kväll i solskenet! =)
Kram Elenor

Augusta sa...

Välkommen till baka till bloggvärlden och väldigt glad för eran son att det blev en lyckad operation :)

Klappa Nisse från mig också :)

Kram