fredag 12 juli 2013

Att resa till Tallinn i Estland och historia om Gamla stanGamla staden (på estniska Tallinna vanalinn) är Tallinns urgamla stadskärna, som byggdes redan på 1100-talet och är med i Unescos världsarvslista. Runt Gamla staden finns en nästan komplett ringmur, och på Domberget ligger ett medeltida slott som restaurerades och förnyades under Johan III. Under hans dagar tillhörde Estland Sverige. Rådhuset och Rådhusapoteket vid Stora Torget byggdes på medeltiden och är en stor sevärdhet.

* källa Wikipedia

Hur vackert är inte det, än i dag. Atmosfären från gamla tider känns ännu av när man vandrar längs gatorna i Gamla stan. Förra tidens människor, hur levde de, hur kände de, här i forna tidernas Sovjetunionen?
Tillbaka till nutiden. Det spelas levande musik på gatorna och överallt vandrar människor för att se på allt det vackra. Bodar, affärer och olika happenings avlöser varandra och hettan dallrar bland de gamla stenhusen. Fina dockor och figurer finns utplacerade utanför serveringarna och det mesta är billigt, åtminstone billigare än i Finland.
På torget. På bilden syns T, J, N och R. Vi ville upptäcka och se så mycket som möjligt under vår första dag i Estland.
I Gamla stan fanns massor av turister. Under vår första dag rörde vi oss bara här då det fanns så mycket att se. Gammal historia från medeltiden, tänk att dåtidens folk har byggt upp allt detta. Vilket arbete och omsorg har de inte lagt ner!Blomsterprakt, här lever gamla anor från Sovjetunionentiden kvar. Konsten och allt det vackra är en viktig del av livet. Av glädjen. Mannen köper blommor till kvinnan, här i Estland, liksom i Ryssland är det strikt skillnad på mannen och kvinnan.

Här frodas ingen feminism. Här går kvinnor klädda som kvinnor och män som män. Det syns i gatumodet och i utbudet bland kläderna i affärerna. Så fungerar allt här och allt blir väldigt enkelt så.

Mera om Gamla stan och vad vi shoppade i nästa inlägg.

5 kommentarer:

Fenixmonas sa...

Så spännande att gå runt o upptäcka en ny plats! Dubbelt spännande när det finns gammalt som är bevarat!
Nej, vi ska inte till Turkiet nu, juli o augusti är alldeles för varmt där...Turkiet är bäst på våren och hösten. Vi ska i stället åka till Gran Canaria där vi ska ut på djuphavsfiske. Kramiz

Nett sa...

Vad mysigt, jag skulle gärna vilja resa dit, kanske blir av nån dag. Kram

Ellis sa...

Härliga bilder, aldrig besökt Tallin, får nog lägga till det på min lista till platser jag vill besöka! =)
Kram Elenor

Solveig sa...

Trevlig berättelse, du har så rätt att man borde ta reda på lite historia om resmålen. Roligt då ni var där hela familjen. Har varit där en gång för många år sedan men borde göra ett besök till. Väntar på fortsättning:)

Smörblomma sa...

Solveig: Roligt att du läser :) Ja, historia om resmålen, det är alltid roligt att ägna sig åt, man får ut mera av resan då.

Det bästa var att hela familjen kom med :) Får se när (om?) det någonsin kommer att ske igen? Får se.

Jag tror att det blir fem inlägg allt som allt om resan, kul för var och en att läsa :)