söndag 14 juli 2013

Att resa till Tallinn i Estland. Gamla stan, restaurang Steak house och antikvitetsbodVädret visade ju sig från sin allra bästa sida och folket på gatorna vandrade runt och såg sig runt i medeltidsstaden. Ändå var det ingen trängsel här, kanske för att Gamla stan ändå är rätt stor? Många satt ju också ner vid någon av alla de stämningsfulla uteserveringarna.

En brunn. En önskebrunn kanske? Nä, säkert hade de hinkat upp vatten hit till stadsborna i äldre tider.I Tallinn kan man äta dyrt eller så kan man äta billigt. Här äter vi dyrt på Steak house, en fin restaurang som ligger utanför Gamla stan. Maten och drickat man fick här hade ändå kommit att kosta betydligt mera i Finland, så det kanske blev billigt iallafall. Det var som att äta på Gustav Vasa hemma i Vasa men betydligt förmånligare.
A. Le Coq. Bästa ölet i stan, åtminstone om ni frågar oss. Vin, öl och sprit är för övrigt billigt, både i Tallinn och på båten. Alkoholdrycker är billiga överallt; i barer, på serveringar, i matbutiken och varje Siwa-liknande affär har sin egen brännvinsbod också, som tar upp ganska stort utrymme i affären.

Antikvitetsboden i Gamla stan. Ett måste. Se bara själva hur vackert. Jag skulle själv bara så gärna ha köpt några av glasen, men vad garanterar att glas är helt när man kommer hem igen efter en så lång resa som vår? Silvret var också jättefint.

En ung man i en antikvitetsbod, ett sällsamt ögonblick. Jag tror att vi har mera att vänta här i framtiden.
I Estland är försäljarna inte påträngande utan låter en se i lugn och ro på sakerna utan att genast vara där bakom axeln på en. Där har vår finländska kultur en del att lära tycker jag. Det är mycket trevligare att ostörd få på titta på gamla, vackra saker och i lugn och ro få fundera på allt vad dessa har varit med om.


I nästa blogginlägg: Mera om staden Tallin utanför Gamla stan.

6 kommentarer:

Solveig sa...

Trevliga bilder, känns som man skulle vilja åka dit på direkten:) Jag gillar också antikvitetsaffärer, i Stockholm i Gamla Stan finns det många trevliga affärer i de mysiga gränderna. Senast köpte jag en porslinstalgoxe som jag är så förtjust i.

Smörblomma sa...

Solveig: Porslinstalgoxe från främande land, det låter fint :)

Vet du, jag funderar på att hålla eget antikvitetsloppis någon gång i höst eller vinter. Vet ej ifall det blir via nätet eller IRL eller både ock.

Varor har jag hur som helst, så jag tror att det kan bli av ifall jag ger mig på det :)

Ellis sa...

Spännande att få se bilder från antivitetsaffären, inte alltid man får fota så! =) Fina bilder från Gamla stan och hoppas ni fick äta mycket gott på er resa!
Kram Elenor

Fenixmonas sa...

Spännande med antikviteter, säkert mycket vackert där! Kan vara vanskligt att ta med sig glas men vi har gjort det några gånger från Turkiet och det har gått bra! Kramiz

A sa...

Vilka fina bilder du har tagit :)

Att besöka antikaffärer är mysigt. Stadsauktionen här i Stockholm. Ligger nu i Frihamnen och har bara visning varannan vecka är värt ett besök om du kommer till Stockholm :)

Kram

Augusta sa...

A: et är jag, hihi.
Datorn är en del gånger och vid fel tidpunkt för snabb annars får man vänta på att den skall arbeta :)