torsdag 11 juli 2013

Att resa till Tallinn i Estland med båt och sedan till fotsKlockan 7.30 lade fartyget ut från hamnen i Helsingfors. Efter att ha tillbringat natten i husbilen längs vägarna var ingen av oss riktigt fräsch och utvilad men bara att få sitta ner medan någon annan körde båten kändes jätteskönt.
Här lämnar vi Finlands huvudstad bakom oss och om två timmar kommer vi att vara framme i Tallinn. Det är lämplig tid att sitta på en båt då man ska ta sig från ett land till ett annat tycker jag.

För riktigt ärligt: Hur behagligt är det egentligen att köa för maten, köa för ett ledigt bord (med fem stolar), köa vid bardisken, köa i butikerna och i övrigt vistas i den allmänna trängseln som alltid råder på en båt även om den inte ens är full? För trängsel råder alltid, i varje trappa, hiss och korridor, så är det bara på en båt. Därför är två timmar helt lämplig tid, då kan man bara sätta sig ner på en stol och sitta där hela resan och sedan njuta av den fina utsikten.
Vackert ute till sjöss. Klart att tanken gick till Estonia och dess undergång ute i havet, men den här morgonen var vattenytan nästan spegelblank och solen strålade. Horisonten låg vit och man kunde nästan luras att tro att där borta fanns några isberg? Nej då, nej då, men otroligt fint var det. Bara en synvilla.

Klockan 9.30 var vi framme i Tallinn som utlovat och vi tog våra väskor och steg i land som riktiga backpackers.
Vi fortsatte resan till fots. Det absolut bästa sättet när man ska se och ta in ett främmande land. Helt oslagbart. Man kommer nära inpå ljuden, lukterna, atmosfären, människorna, ja pulsen i staden. Dammet på gatorna, groparna i asfalten, stenarna man måste gå runt för att slippa fram, stekhet sol, den livliga trafiken, alla människorna...

Till slut stötte vi på denna fina blomkruka och var så framme vid hotellet. Hur kommer det sig att blommorna doftar så mycket mera i Estland än där hemma? Och att det är så mycket varmare där fastän termometern visar nästan samma som hemma...?

Fina matställen måste man inte gå långt för att få tag på. Det var ungefär tio meter mellan uteserveringarna i Gamla stan.

Mera om Gamla stan i nästa inlägg.

2 kommentarer:

Fenixmonas sa...

Du måste ju acklimatisera dig i det nya landet och ta igen dig lite efter resan...man är alltid trött o svettig efter sommarresor...Sen kan du njuta av semestern! En härligt fin båttur fick ni, trots trängsel...Jag skulle ju kunnat levt hela mitt liv på sjön! Jag älskar sjön, men det ska vara varmt o gott! Mysigt att få upptäcka nya saker sen, när ni får vilat ut efter resan! Kramiz

Ellis sa...

Håller med, att promenera är helt klart det bästa sättet att se sig om på nya ställen! =) Ser fram emot bilder från Gamla stan! =)
Kram Elenor