onsdag 10 juli 2013

Att resa till Tallinn i Estland. Första etappen, med husbilAtt resa från Vasa i Finland till Tallinn i Estland betyder en resa på ganska många kilometer. Vi var fem personer som skulle åka, då alla i familjen ville och hade möjlighet att komma med. Då man är så stort gäng som reser minskar valmöjligheterna ganska drastiskt, ja till exempel att boka flyg är inget alternativ då man är ute bara en vecka på förhand.

Jo förresten, flygresor för 600 euro per person enkelväg hade ju funnits att få, och då hade man sluppit direkt till Tallinn också både snabbt och behändigt. Men 3000 euro då för oss alla, för en enkelresa utan vare sig hotell eller frukost då...

Vi hade heller ingen personbil riktigt lämpad för att åka ner till Helsingfors i, stor nog att rymma oss alla bekvämt sittandes i. Sönerna är 16, 18 och 20 år och gängliga unga män så benutrymme krävdes.

Då återstod egentligen bara ett alternativ, nämligen husbilen. Här ovan kan ni se vår lilla, mobila bostad som fint och säkert rullade längs vägarna ner till huvudstaden. För den kom inte med längre än till Helsingfors, där lämnade vi den att stå på övervakade parkeringen.
En husbil är i all sin enkelhet en väldigt rymlig boplats trots sin litenhet. I "vårt" lilla hem rymdes hela 6 personer att sova och bo. Nu var vi ju inte riktigt så många personer som skulle sova och bo där, så R fick ha loftet där uppe för sig själv. Utan tvekan sov han bäst av oss alla under resan ner till Helsingfors.

Här sov T och jag. Försökte i varje fall sova. Men det blev inte mycket av med sovandet då det skakade och motorn brummade, det gasades och bromsades under färden. Man for hit och dit, kändes lite som man måste hålla i sig i den smala bädden för att inte rulla ner i golvet. Men vi fick ju ändå ligga ner, ett stort plus och det fick ju inte J och N göra då de satt där framme och turades om att köra.


 


När vi var framme vid terminalen i Helsingfors kunde också chaufförerna lägga sig och vila i en och en halv timme. Vi hade startat i god tid för att få lite tid att vila oss innan nästa etapp av resan skulle ta vid. Vår lilla etta kändes med ens mycket rörigare nu.
Terminalen i Helsingfors! På bilden ovan Superstar som skulle ta oss till Tallinn.

Mera om resan till Estland i nästa blogginlägg.

3 kommentarer:

Ellis sa...

Spännande att få följa er resa, tur att ni alla fick lite sömn i omgångar då! =)
Hoppas det går bra med resan över också!
Kram Elenor

Tommy sa...

Ja husbil är ett smidigt transportmedel och hotell på samma gång!

Fenixmonas sa...

Inte dumt att ha huset med sig, men det är klart att det blir rörigt när så många ska samsas om en liten yta. Kul att få följa er resa! Kramiz