tisdag 23 april 2013

Häxans handbok; hur man fångar små barn (om man så bryr sig)

-sagan om Hans och Greta-
(kortnovell)Och det hände sig vid den tiden. Alla har vi väl hört sagan om Hans och Greta, de två stackars moderlösa barnen. Under fattiga och enkla förhållanden levde de också, som kanske framgår av bilden.Tidiga tiders Hans och Greta visar på två små stackare som bara hade varandra att ty sig till i vår onda värld. Pappa skogshuggaren tycktes ju inte bry sig desto mera eller så var det kanske styvmodern som styrde och ställde. Barnen kördes alltså på porten och ut i skogen och anledningen till detta var alltså först och främst att familjen svälte.
Djupt inne i skogen träffade barnen på en häxa. Hon är vänlig mot barnen och lockar med en festmåltid. Vilka övergivna hungriga barn kan motstå något sådant även om häxan ser ful och vämjelig ut. Och så bodde hon ju fint också, i pepparkakshuset. Klart de små barnen litade på häxan, fast häxan ju hade egna planer på att så småningom äta upp dem. Så, Greta blev tjänare och Hans sattes i bur i fångenskap.Ja, vi vet hur det gick. Hans och Greta började ana oråd och för att göra historien kort knuffade Greta in häxan i ugnen och befriade Hans ur fångenskapen. Sedan stal de häxans juveler och begav sig åter hem till fadern som passligt nog hade blivit änkling under tiden.

Bra, va? Nej det är på tiden att sagan om Hans och Greta uppdateras lite för att bli lite modernare, läs här:Nya tidens Hans och Greta är lite äldre av sig då barn ju bor längre hemma i föräldrahemmet nuförtiden. Den främmande skogen tycks framstå som skrämmande med hallucinationer och synvillor för dessa två. Troligtvis har de inte heller blivit utkastade hemifrån av plastmamma, nä man får anta att de har rymt istället. Kanske går de på droger.Skulle Hans och Greta mot all förmodan hitta ett pepparkakshus djupt inne i skogen och stiga in i det, skulle de inte idag stöta på någon vårtig gammal häxa. Häxan av idag är istället fräsch och cool. Och hon skiter i att äta små barn, då det finns annat att äta istället.

Helt vänlig mot ungarna är hon ändå inte, de har ju gjort intrång på hennes domäner. "Don´t eat the fucking candy" rappar hon snabbt till ifall ungarna får för sig att börja knapra av pepparkakshuset.
Greta skulle heller aldrig behöva vänta på att knuffa in häxan i ugnen, istället knycker hon första bästa maskingevär ifall häxan blir hotfull. Den risken är ändå försvinnande liten nuförtiden, då häxor av idag inte längre är stygga utan coola.

Dagens häxa skulle aldrig få för sig att kidnappa några ungar. Vem skulle egentligen knycka ett par fattiga tonåringar ute på rymmen? Inte ens ifall de kom ifrån något mera välbärgat hem. Det skulle ju bara vara att skaffa sig problem på halsen.

Ifall häxan inte var ett riktigt psykofall, alltså. Det måste hon i gamla tider ju ha varit, bo där djupt inne i skogen helt allena. Och tänkte göda upp Hans och Greta för att sedan äta upp dem, inte riktigt friskt där. Säkert var hon schizofren med psykotiska inslag.

Men medge att sagorna förut hade sting i sig.

11 kommentarer:

Grå papegoja sa...

Roligt skrivet. :)

Ethel Hedström sa...

Kul uppdatering av sagan, fast inte riktigt lika rysningsframkallande :-).

Iris sa...

Kul idé.

Smörblomma sa...

Ethel: Tack :) Nä, originalet är svårt att slå :)

Ellis sa...

Ja du, dagens sagor är inte som de gamla direkt. =)
Antar att det är en film på G i nytolkning! =)
Kram från ett dimmigt Ume!
Elenor

Charlotte sa...

Kul idé!

Fenixmonas sa...

Hehehe...Ja, så hade det nog sett ut idag, men så spännande de ändå var de gamla råa sagorna! Kramiz

Nett sa...

Härligt skrivet :) Nog borde det till en uppdaterad version på all de gamla sagorna som finns :)

japp, en Parisresa är gjord, det finns mer bilder och dylikt i bloggen, bloggade på plats varje dag men nu är jag hemma.

Kram

Viktkamp sa...

original är bäst =)

Augusta sa...

Haha, det var underhållande med perfekta bilder till innehållet :)

Trevlig valborg!

Kram

Augusta sa...

Haha, det var underhållande med perfekta bilder till innehållet :)

Trevlig valborg!

Kram