tisdag 22 november 2011

Tristess (SkrivPuff 22.11.2011)

Mörkret har lagt sig över oss igen, allt tidigare för var dag. Det är inte många timmar det är ljust nu förtiden, råkar det att vara mulen väderlek så är det ju mörkt nästan dygnet om. Olika nyanser av gråsvart massa på eftermiddagen, kanske en gråröd aftonrodnad ifall dagen varit solig. Annars mest svart, dystert och i moll. Kaamos, för att ta till ett riktigt användbart ord.

Kaamos anses väl mest existera i trakterna vid norra polcirkeln, men jag vågar nog påstå att det finns lite överallt här norröver. Kallt, mörkt och fuktigt. Kaamos är tristess i allra högsta grad.

Inte konstigt att vi människor också blir trötta och tröga och mörka i sinnelaget så här års. För vi påverkas ju av vädret och klimatet som vi lever i, så nära inpå. Hur överlevde man förr då man var utan elektricitet, man måste ju ha famlat runt i mörkret mest under hela dygnet!

Efter kaamos kommer ju till all lycka ljusare tider, att sväva runt i mörkret och tristessen är ju lyckligtvis bara under en begränsad tid under året.

8 kommentarer:

Ellis sa...

Här har vi inte sett himlen idag, det har gått från dimma, vit himmel till mörker!
Hoppas du har haft en fin dag!
Kram Elenor

Augusta sa...

En bra fråga: hur klarade sig folk förut. Tänk på landet och inga gatlyktor bara månen som lyser upp i mörkret. Inne bara ljus och elden. Nej tur att jag inte fanns på den tiden.

Kram :)

disco sa...

:) ja snart vänder det.

Calle sa...

Härligt, jag har fått lära mig ett nytt uttryck! Tack!

Fenixmonas sa...

Usch ja, mörkret är förödande! Jag försöker häva lite av det med dagsljuslampor, i alla fall i datarummet o i köket. Det hjälper lite...kramiz

Kalle Byx sa...

Nytt ord för mig också men nu vänder det snart eller...

Nett sa...

Tröttheten ja, det känns som man skulle kunna sova dygnet runt nu när det är så här mörkt. Kram

Stefan Falkelind sa...

Ja det är samma här. Gråmulet, dystert och trist. Man blir inte uppåt precis.

Sv: Javisst är de snygga. Här är boktävlingen
http://stefanfalkelind.com/2011/09/vinn-boken-farligt-omrade.html