söndag 6 november 2011

Det som är för bra (SkrivPuff 6.11.2011)

Kan saker och ting vara för bra? För man är väl (i de flesta fall) väl förunnad det man får gratis här i världen? Att till exempel råka vinna på Lotto. Eller om man får ett större arv. Eller råkar gifta sig rikt och inte själv behöver arbeta, och inte alls behöver bekymra sig över ekonomin heller.

Inget fel på dessa saker, inte alls. För det är detta som de flesta av oss inte skulle tacka nej till att ha.

Det är väl snarare vad dessa saker kan leda till som gör att allt blir för bra och man så att säga missbrukar det. Som vid all form av slöseri.

Materiellt; all form av saker, prylar, kläder, fastigheter, som man kanske inte ens använder. De bara finns där, som helt outnyttjade resurser som andra (mindre bemedlade) kunde ha stor nytta av, exempelvis en så gott som oanvänd dator eller en (ny?) vinterjacka.

För att inte tala om mat. Och det här gäller oss alla, inte bara "rikt" folk: all mat vi slänger bort, då det blev över vid middagen. Eller i kylskåpet. Slöseri på hög nivå - en stor del av världen svälter ju!

Emotionellt; för mycket tid som man kan få då man längre inte behöver arbeta för sitt uppehälle. Hur använder man den tiden? Till någon form av välgörenhet eller frivilligt arbete, eller något annat för sig själv meningsfullt? Eller tar tristessen tillslut över, och vad leder det i sin tur till? Missbruk i någon form? Hu, hemska tanke. 

Sist och slutligen: vi som lever i välfärd, egentligen har vi det för bra. Vi borde bara lära oss att balansera våra liv och ge av våra överflöd, då skulle ingen i världen behöva svälta eller lida övrig materiell nöd längre. Alla skulle ha det tillräckligt bra.

9 kommentarer:

disco sa...

det kommer nog slå tillbaks på oss tillslut. Vi som är mitt i överflödet... bra

Anne sa...

Kloka tankar.

Pia sa...

Klokt tänkt. Välkommen till skrivpuff om du är ny. Gå gärna in och kommentera andras puffar. Det brukar vara uppskattat och är ett sätt att få respons på egna texter och besökare till sin egen blogg.

Nett sa...

Så klokt du skriver.. Det borde vara uppskattat det man har :)

Kalle Byx sa...

Instämmer med övriga. Vackra foton också.

Ellis sa...

Hej!
Helt rätt, om man delar med sig så räcker det längre!
Haft lite upplevelser denna veckan som kommer att leva med länge! =)
Hoppas du har haft en fin helg!
Kram Elenor

Charlotta sa...

Tillräckligt bra, det är riktigt bra!

Fenixmonas sa...

Klokt skrivet! Vi uppskattar inte alltid det vi har utan tar så mycket för givet, vilket det ju inte alls är. Kramiz!

Karpstryparn sa...

Nja, svår fråga. Men om det är för bra så är det väl en situation som är så bra att det blir åt helvete i slutändan, t ex om man har vunnit stort på lotto. För då blir man psykiskt knäckt av alla skjutgärns"journalister" som ska intervjuva en.

Svar: Mmm, tyvärr är det nog så.