lördag 5 november 2011

Om att vinterbada


Många frågar mig hur det riktigt är, att vinterbada. Är det inte kallt, hur kommer man sig ut i vattnet, hur ids man överhuvudtaget?

Egentligen vet jag ju inte, då det här är min första säsong som vinterbadare. Visst är vi inne i november nu, men ingen is har ju ännu lagt sig, så något bad ute i vaken har det ännu inte varit frågan om. Inte vet jag heller hur jag skulle få en vak att hållas isfri i vinter, solid utövare på egna villan som jag är. Finns heller ingen elektricitet ännu att tillgå, så alternativet med pump faller bort. Ännu, fast kanske nästa vinter :)

Att vinterbada då? Jaa, visst är det kallt, men man har ju värmt upp sig i bastun innan. Det räcker även en stund innan man har orienterat sig ner till havet från bastun i beckmörkret, så orosmomentet att man skulle få en hjärtattack då man hoppar rakt ner i vattnet från bastun faller bort där. Dessutom tror jag nog att alla går ut i vattnet, istället för att hoppa rakt i.

Hur hittar man då modet att plumsa ut i det sexgradiga vattnet som temperaturen visade på igår? Svar: det är så himla sköönt! Kallt, ja, men endorfinerna rusar till genast man äntrar havet. Det är också så kallt i luften där man står ännu våt efter bastun, att det inte riktigt finns något annat alternativ än att gå rakt ut. Att huttrandes lämna att tveka är många gånger värre :) Därför är det lättare att komma sig i vattnet vintertid än sommar då ju luften ändå känns lite småbehaglig.

När man väl är i vattnet sticker det kalla vattnet behagligt mot hela kroppen. Härligt! Skönt! Man kan simma några meter, inte kanske längre för händerna stelnar bort ganska snabbt. Sedan orientera sig tillbaka upp till bastun genom mörkret via eldarna som utmärker stigen. Värmen inne i bastun i skenet av ett levande ljus är välgivande.

Jag brukar simma fyra gånger per vinterbad, iallafall än så länge.

Funderar smått på att ansluta mig till Pingvinerna i vinter så jag får möjlighet att bada oftare. Får se. Det verkar ändå trevligast att simma vid egen strand :)

3 kommentarer:

Joanna sa...

svar: tack så mycket:)

Fenixmonas sa...

Hu så kallt med bara sex grader! Vi hade några vinterbadare i vårt lilla samhälle där jag kommer ifrån. De sa att det var viktigt att bada varje dag för blev det ett avbrott i badandet så var det svårare att komma igång igen. Kul att du är tillbaka i bloggvärlden! Kramiz

Tommy sa...

Jag tycker nog att lägsta vattentemperatur att bada i är runt trettio grader:)
Så varmt var det senast jag badade här i Tel Aviv:)
Kolla in min nya blogg..