fredag 12 juni 2009

Hälsoblogg


Ok. Hälsobloggen fortsätter. Nu tänker jag ta upp motionens vara eller inte vara.

Att motion; alltså att röra på sig, är bra för människan tvivlar väl ingen på. Vi människor är liksom gjorda för att röra på oss. So far, so good.

Men sedan då; man måste ju hitta en motionsform som passar en, så att inte motionen i värsta fall blir ett stressmoment, hu vale, så var ju inte meningen alls.

Om tanken bakom motionen är att gå ner i vikt, vilket det ju ofta är, så kommer det att bli svåruppnått ifall motionspasset är ett stressmoment i sig. Någonting man tvingar sig till, alltså.

Kroppen slår bakut, och stresshormonerna i blodet höjs. Resultatet blir att spara på resurserna, alltså energin. Förbränningen sänks alltså, vilket kan leda till att kroppsvikten inte går ner, eller i värsta fall höjs, trots allt detta kämp med motionen!

Alltså måste man hitta en motionsform som man känner sig bekväm med. Den får inte leda till stress, den skall istället vara en avkoppling. Då kommer lyckohormonerna i blodet att frigöras, och kroppen vågar släppa på, av kroppsfettet. Det finns ju ingen anledning till oro nu, kroppen måste inte spara på energin i detta läge, utan vågar istället frigöra den nu. Vikten på vågen går alltså neråt.

Men då måste man alltså hitta den här motionsformen som man känner sig bekväm och avslappnad med.

Det får inte vara en sådan att man: hinner inte, orkar inte, vill inte, har inte råd, har inte tid..... ja listan kan göras hur lång som helst, ifall det är frågan om en motionsform som inte för tillfälle passar in i ens liv.

Det enkla är ofta det bästa. Vardagsmotion, har väl alla hört talas om. Icke att förakta, det går ju liksom av sig själv, då.

Eller så något som finns nära till hands, och som också är roligt. Till exempel studsmatta! Ifall man har en sådan, ett par meter ut på gården bara, så är det bara att köra.

Det är mycket roligare, och effektivare än vad man tror att hoppa studsmatta!

Det gör väl inget att man syns hoppandes på gården, till någon som bor en halv kilometer bort. Inte heller gör det något ifall att man inte klarar av att göra framåt och bakåtvolter, det får yngre människor syssla med istället!

Huvudsaken är att man hittar sin egen motionsform som man trivs med. Man måste våga prova på udda saker, paint ball är inte heller så dumt!


Inga kommentarer: