söndag 1 augusti 2010

Vredens kejsarinna, del 6Morgonen grydde sakta. Små, lätta snöflingor dalade ner från de blyfärgade, tunga molnen. Flingorna smälte genast när de träffade asfalten på hyreslängans gård, och bildade små vattenpölar istället. Två små pojkar hoppade i vattnet och stänkte på varandra, samtidigt som de försökte fånga snöflingorna med sina tungor.
Uppe i lägenheten på tredje våningen som vette ut mot gårdsplanen, rådde tung och kompakt tystnad. Endast kylskåpets svaga brummande från köket hördes, och i vardagsrummet visade klockan på 11.10.


På soffan låg en man och en kvinna. Mannen låg halvnaken ovanpå kvinnan och verkade ha somnat i en onaturlig ställning. Han såg stel ut. Kvinnan låg med huvudet underligt vridet åt sidan, och en liten sträng av sörja rann ur hennes mun. Hennes blick var glasartad och livlös.


Den flaska starkt som mannen hade haft med sig när han kommit på besök i gårkväll stod urdrucken på soffbordet.


De båda barnen i rummet intill låg i den stora flickans säng. Babypojken gnydde lite och rynkade ihop sitt ansikte, men det var ju för att mamma hade gett honom `sova- gott` medicinen i gårkväll. Snart skulle han må bättre, visste Agnes.


Kaj hade förresten väsnats väldigt mycket igår natt, och det lät nästan som att han hade slagit mamma. Åtminstone hade mamma ropat och jämrat sig från vardagsrummet, och bett honom sluta. Agnes hade haft god lust att rusa in i vardagsrummet, och skrika åt honom att låta mamma vara ifred.


Fast det gick ju inte för sig att visa upp sig så, mamma trodde ju att Agnes hade tagit sin `sova-gott` medicin och låg och sov i sin säng. Hon måste ändå göra något, slagen fortsatte att hagla ute i vardagsrummet och mammas jämmer blev allt värre.


Agnes sprang ut i vardagsrummet. På soffan låg Kaj ovanpå mamma, och slog och örfilade upp henne så att mammas huvud for från sida till sida som på en trasdocka. En tanke for hastigt genom Agnes huvud. I skydd av mörkret tog Agnes brännvinsflaskan som stod på soffbordet. Mamma och Kaj märkte inte henne, det enda ljus som fanns i rummet var det svaga skenet från gårdslamporna som silade in genom spjälgardinerna.


Ute i köket måttade hon med darrande händer upp `sova-gott` medicinen som hon plockade fram ur mammas gömma. Agnes visste var mamma gömde medicinen, och det var inte första gången hon stal ur mammas gömma. Ibland hade hon gett av den till Kenny i smyg, bara för att få tyst på honom så att mamma inte alltid skulle vara så arg och trött på dem, besvärliga ungar som de var.


Agnes satte rejält med pulver i flaskan och skakade om. Försiktigt, i skydd av mörkret hade hon ställt tillbaka brännvinsflaskan på soffbordet och smugit tillbaka till sitt rum.


Hon hade lyft över Kenny till sin egen säng och höll hårt om honom. Inget ont skulle hända dem, tillsammans var de inne i bubblan nu. Allt skulle ordna sig.

 
---Slut---

9 kommentarer:

Ellis sa...

Hej!
Hemma igen och lite trött efter en dags resande för att komma hem!
Jag har två veckor kvar, vilket är skönt, så får hoppas på bra väder!
Hoppas dina sista semestertimmar är bra!
Kram Elenor

Nett sa...

Passande bild till berättelsen. Spännande!! Nog är dte så, mammas mat är godast :) Kram

annepauline sa...

Rafflande slut. Agnes tog så att säga saken i egna händer fast mamman strök väl med i misstag.

Tommy sa...

Det var ju ett lite oväntat slut. Jag trodde hon skulle drämma flaskan i huvudet på Kaj. Bra skrivet!

Tommy sa...

Förresten...recepten är inte klickbara

biggan sa...

hej
bra skrivit, har läst alla nu, missade ju några. du är duktig kramar biggan

Smörblomma sa...

annepauline: Ja, Agnes gjorde en liten felbedömning där. Han trodde ju att det var bara Kaj som drack av brännvinet, barn kan ju vara så naiva av sig. Nu dog ju också mamman, vilket Agnes inte hade räknat med alls.

Smörblomma sa...

Tommy: Tack så mycket :) Ja, det bästa hade ju varit om Agnes skulle ha drämt Kaj i huvudet med flaskan, men nu blev det ju såhär...

Ja, jag vet att recepten inte är klickbara, jag har kämpat mycket med att få dem klickbara utan att lyckas. Men du kan få upp dem genom att skriva in dem på "Leta i den här bloggen".

Jag kommer ändå att lägga in dem på en kategori "favoritrecept", allteftersom jag hinner ge alla inlägg etiketter!

Ellis sa...

Nu har jag läst alla delar, hård värld för barnen!
Åt upp resterna från middagen idag, smakade bra! =)
Hoppas du har en fin helg!
Kram