onsdag 20 januari 2010

De fem elementen


Här ovan ser ni en bild på de fem elementen; universums hörnstenar enligt feng shui. Dessa element; jord,metall,vatten, eld och trä finns alla representerade inom oss, och hela universum är uppbyggt av dem.

Elementen:

Trä: Starkt uppåt och framåtriktad energi, livskraftig och expandrande. Finns oftast välrepresenterat hos människor med mycket planer och idér, redo att sättas i verket.

Eld: Starkt utåtriktad energi som brinner och strålar åt alla håll. Dynamisk, spirituell och otämjd, syns och hörs. Välrepresenterat element hos människor som vågar, och kommer sig för att sätta sina planer i verket.

Jord: Lugn, stabil, nedåtriktande energi. Finns välrepresenterat hos människor som står med båda fötterna på jorden, och även kan uppfattas som tröga. Omhändertagande och tröstande. När detta element dominerar är det dock lätt att man bara står och stampar på stället, och inte kommer sig fram här i livet.

Metall: Metallen är ett kompakt ämne som får oss att rikta vårt fokus inåt, mot mitten. Detta element representerar skärpa och koncentration, ordning och struktur. Detta element finns välrepresenterat hos människor som lyssnar inåt.

Vatten: Livets ursprung som vill vakna upp och komma igång och ha ett flöde. Välrepresenterat hos människor som är lekfulla, som har förmågan att likt vattnet ändra sig, byta riktning, tankar och idér. Avskyr stagnation.

På bilden ser man hur elementen när varandra:

Trä ger liv till eld, eld skapar jord, jord frambringar metall, metall bär vatten, vatten ger näring till trä...

Det är viktigt att alla elementen är i balans med varandra, annars kan det element som dominerar inom oss kväva ett annat element. Sker detta har vi skapat en obalans.

Mera om detta en annan gång :)

12 kommentarer:

Fenixmona sa...

Ja, allt är samspelt! Fast just nu tycker jag det mesta består av is! Kramiz

Daniel sa...

Verkligen intressant.. en vettig kombination får våran balans!

Nett sa...

Mycket intressant sådant där, jag vet inte mycket om det men skulle vilja lära mig :)

Niklas C sa...

Svar: Ja jag kommer skriva ett inlägg sen om hur det går med att göra egen sushi =) Det ska bli så spännande att prova =)

Kram

Ida sa...

Tack! Det hoppas jag med. :)

Vad roligt att du tycker det, jag gillar min nya design mer. :)
Kram

Ellis sa...

Intressant, ska läsa mer när jag är mer vaken! =)
Nu ska jag träna klart och sen sova på min spikatta! =)
Kramar

Smörblomma sa...

Fenixmona: Ja, jag önskar bara såå att det bleve vår! Vi bor ju numera helt insnöade. Kramiz

Smörblomma sa...

Daniel. Jepp, feng shui är intressant. Jag återkommer sedan mera till hur elementen samspelar, och också hur de tar energi från varandra och kväver varandra.

Smörblomma sa...

Nett: Kul att du tycker att feng shui är intressant. Följ med min blogg så kommer du förhoppningsvis att lära dig mera, jag lägger ut texter lite nu som då :)

Smörblomma sa...

Niklas C: :)

Smörblomma sa...

Ida: :)

Smörblomma sa...

Ellis: Ja välkommen in och läs mer, feng shui är ett faschinerande ämne :) Jag älskar också min spikmatta, skulle inte kunna leva utan den! Kramar