onsdag 11 december 2013

Är lucia rasistiskt?

Tänkte nästan sätta kaffet i vrångstrupen när jag läste detta. Vart sjutton är vi riktigt på väg i våra traditioner?

Att Sverige alltid har påverkat oss och går som föregångare för oss här i svenskfinland är inga nyheter och snart, troligtvis om ett par år, dryftar vi samma dilemma som i artikeln.

För det första: Varför sätter man sitt barn i musiklekskola ifall man inte låter det uppträda på julfest enligt program som lärarna gjort upp? Även om det, som i det här fallet är ett traditionellt luciatåg, alla i långa vita nattlinnen, pojkarna barhuvade och kanske inte längre därför kan accosieras till att vara stjärngossar. Verkar inte längre speciellt traditionellt där. Naturligtvis vill heller inga pojkar uppträda i nattlinnen inför publik.

Pepparkaksgubbarna var rasistiska. Hej, herregud, de är ju ett bakverk! Jultomtarna, ja de representerar väl "fel" sedvänja för somliga. Inga sånger om dessa får längre framföras, värnar inte Sverige på något sätt om sin egna kultur längre? Och vi i Finland är knappast bättre, för vi kommer säkert att följa efter. Ingen gosstjärnestrut eller guldfärgad stjärna får längre bäras av stjärngossarna. Så vad blir det riktigt kvar då av det hela?!

4 kommentarer:

Fenixmonas sa...

Jag tycker att det är helt bedrövligt! Självklart ska vi värna om våra traditioner!! Självklart SKA ingenting förändras! Alla människor har ett lika värde och alla är välkomna till vårt land, men nog tycker jag att man ska ta seden dit man kommer och får acceptera det som är vårt! Kramiz

Nett sa...

Hemskt att det skall gå så långt, detta med pepparkaksgubbar var det tal om redan förra året och det går bara för långt när man är tvungen att sluta upp med traditioner som man är van vid. Kram

Anonym sa...

Vad ska din son göra i Umeå till hösten? :)

Smörblomma sa...

Anonym: Han siktar på att studera där :)