söndag 17 november 2013

Red light och cannabis. Ett måste att se och uppleva i Amsterdam?Amsterdam är en glad stad. Det är glada skratt och rop hela tiden i gatubilden och det mesta är färgglatt. Som träskorna, jag menar när skulle vi i Finland komma på idén att pynta våra träskor såhär. Nä, det längsta vi har kommit på är att sätta en och annan blompinsch på våra crocks.

Vi har således mycket kvar ännu att lära av amsterdamborna. Jag köpte en kylskåpsmagnet av träskorna, så jag har börjat så.
Det mesta är alltså färgglatt. Gaykulturen frodas i Amsterdam liksom fönsterflickorna. Call-flickorna fick man inte fotografera, vilket var synd då det inte i mina ögon var något opassande alls med fönsterflickorna på Red light street.

Det var bara kulturellt och vackert, inget pornografiskt alls. Inte för mycket avklätt heller och så fanns ju flickorna där i dagsljus också och inte bara i skymundan i skydd av mörkret. Rörde på sig gjorde de också när de reste sig upp och gick lite emellanåt och sedan satte sig ner igen och drog med handen genom håret  så där alldagligt.

Lite som skyltdockorna på H&M här hemma alltså. Levande till på köpet.
Det regnar som sagt varje dag i Amsterdam, åtminstone i korta snuttar i taget. Ett paraply är av nöden och det går åt flera då staden också är blåsig och lätt vänder in och ut på paraplyen, och man får slänga bort dem då de är kasserade. Som minne av resan tog vi med ett cannabisparaply hem, helt otroligt att man fick ta med det i handbagaget.
Vattenpipa. Den skulle vi gärna ha tagit med hem också som souvenir men det finns säkert begränsningar om vad man riktigt får ta med i handbagaget in i flygplanet. Överlag röktes det en del vattenpipa öppet i gatubilden i Amsterdam. Jag är inte för att legalisera droger men måste ändå säga att rökarna i Amsterdam skötte sitt rökande fint och utan att störa oss andra.
Coffeehouse. Ett måste att besöka i Amsterdam och skam till att sägas måste jag erkänna att jag inte hann besöka något. Nåväl, i coffeehousen kan man beställa kaffe med brownies som är preparerade med cannabis. Alla vet att brownisen är preparerad med cannabis och det är liksom det som också är meningen.

Utom någon stackars ovetande turist då kanske som blir påstruken utan att veta om det. Nä, lika bra att coffeehousebesöket uteblev, men åker jag till Amsterdam igen kommer jag absolut att besöka ett, men bara för atmosfärens skull, inte för att testa knarket.
Idyllisk innergård mitt i stan. Här skulle man kunna tänka sig att bo...
Gårdarna är inhägnade för brottsligheten är stor. Denna bakgård är förresten inte helt olik den vi har hemma med vitt, högt staket, pelare och äppelträd.

Att resa hem från Amsterdam till Vasa går snabbt med ett enkelt flygbyte i Helsingfors. Man reser från Amsterdam på tidiga kvällen och är hem i Vasa på tidiga natten. Reser man som vi gjorde från måndagmorgon till torsdagkväll är det förmånligare än att resa under veckoslutet.

Miss you, Amsterdam!

Inga kommentarer: