fredag 2 december 2011

Överlevnadsguide inför julen


Storhelgen som vi alla väntar på närmar sig, allt närmare för var dag. Julen, då vi alla ska vara glada och stråla ikapp med granen, ljusslingorna och ljusstakarna i fönstren. För att inte tala om utebelysningen och barnens tindrande ögon.

Julklapparna är förstås redan inhandlade i stora lass och överflöd. Varje ettåring måste ju få åtminstone tretti paket, eller?! Det är ju vårt eget lilla gulle vi pratar om, klart gullet måste få julklappar! Because he is worth it! Fast den lilla inte ens vet vad det handlar om, vad är detta, ett träd i vardagsrummet. Mammaaahh?!

Och maten. Vi måste ju äta ståndsmässigt, det är ju jul bara en gång om året, just det! Köp! Vi måste ha flera sorters fisk och skinka kan vi ju inte vara utan! Och alla lådor, köp nu ordentligt så att vi inte blir utan! Och sallad! Blir det över kan vi ju äta av det nästa dag, ja fast en hel vecka framöver.

Städa, nåja. Fast ska vi ha främmande så måste vi ju åtminstone dammsuga huset och städa toan. Åtminstone! Minns rena handdukar i badrummen!

Och tomten! Varifrån får man riktigt tag på en tomte?! Och vad kostar det och när måste man boka?

Lugn. Här kommer en överlevnadssguide för hur ni ska klara julen 2011:

1. Man behöver inte stråla ikapp med någonsomhelst belysning. Ingen märker ändå om man strålar eller inte, allra minst barnen. Så var som vanligt istället.

2. Julklapparna. Hur mycket vet en ettåring egentligen om hur många julklappar man "ska" få på julafton? Eller tvååring? Eller för den delen barn i skolåldern? Det är hemmet som sätter de egna normerna, vi utgår från våra egna förutsättningar! Man får det vi har förutsättningar till, punkt.

3. Maten, ja. Äta bör man, annars dör man. Det är ändå inte meningen att man ska stressa ihjäl sig flera veckor på förhand, för att man under några timmar på julafton ska få äta det som hör till på julafton.
Den modige prövar istället på något nytt, pizza till exempel. Bra och enkelt, unga i skolåldern brukar åtminstone tycka om sådan mat, och för de övriga gäller det att vara öppen inför förändringrar. Ingen ska behöva arbeta sig sjuk i köket under julafton, viktigt att minnas.

4. Städa. Hoppas ingen år 2011 tycker att städningen inför julen har högsta prioritet. Men ifall så, är det enklaste alternativet att resa bort under julen, så slipper man allt städandet. Julstädandet i sig härrör sig i övrigt från trettitalet, då kvinnorna var hemmavid och då satte en ära i att hemmet alltid skulle vara snyggt och prydligt.
Idag yrkesjobbar dock de flesta kvinnor, och julstädandet är hur som helst onödigt då man ändå kan dämpa ner belysningen så att dammet inte syns. Istället kan man satsa på vårstädning i januari då solstrålarna börjar leta sig in i huset och avslöja allt dammet.

5. Tomten. En tomte bokar man kanske för tretti euro eller så. Kan absolut vara värt det, här lönar det sig inte att snåla på slantarna, en tomte är en upplevelse för de minsta. Skippa hellre någon julklapp till förmån för en live santa, ungen minns iallafall jultomten bättre än tåget som han fick i julklapp bland alla andra paket, år 2001.

Övriga råd: Var Lugn. Hela ståhejet är över på några timmar. Sedan är allt som vanligt igen tills nästa år, då plånboken töms och ekonomin är instabil igen fram tills i april på vårkanten.

God fortsättning alla ni, vi kämpar på i decemberrusket!

9 kommentarer:

Fenixmonas sa...

Mycket bra skrivet! Visst är det sant alltihop...stressigt värre för...ett par timmar på julafton...Vi skapar ju själva alla våra måsten...alltså gör vi klokt i att dämpa oss själva lite och se krasst på det hela...Precis som du gjort! Bra skrivet!! Kramiz

Nett sa...

Vilken bra guide, vi har minskat ner på både mat och julklappar för varje år och det känns bra. Ha en fin helg. Kram

Solveig sa...

Så är det-som man bäddar får man ligga! För mycket skämmer allt! Jag är nöjd då jag har ljusstakarna i fönstren, adventsstjärnan i sovrumsfönstret, amaryllisen på köksbordet bredvid adventsljusstaken. Granen hämtade vi just och den får stå på terassen-ser den så bra från vardagsrummet:) Måttligt med god mat och dryck och gröna kulor och chokladpraliner. Julklappar behöver jag inte!

4U2 sa...

Eller så har man otur och barnen blir skrämda av tomten (hände oss) :) Men visst skall man ta det lugnt, vi försöker iaf! Ha en trevlig helg!

Karpstryparn sa...

Japp, snart är det jul igen.

Svar: Intressanta och vettiga synpunkter helt klart.

Ellis sa...

Bra råd för att överleva julen! =)
Blir nog ganska lugnt här, lite julmat och några klappar!
Hoppas du har en fin kväll!
Kram Elenor

Mollan70 sa...

Här brukar jag vara tomte eller storebror.I år får vi försöka att stressa ner julen. Kram

Stefan Falkelind sa...

jag ska inte köpa några julklappar i år heller. Så jag slipper julklappsstressen.
Kolla om du vunnit boktävlingen på min blogg.

Smörblomma sa...

Solveig: Du verkar nog ha koll på det mesta redan nu inför jul :) På det sättet kan jag också vänta på att pojkarna ska bli stora (större?) så att vi kunde skippa all form av julklappar. Det först skulle ju bli en jul som heter duga, bara sjunka ner i soffan med chokladpralinerna och ett glas vin :)