söndag 24 augusti 2014

Tallinn sommaren 2014, plus tips och goda råd. Del 1 av 5.


Semester i Tallinn i augusti. Vet inte om det är bästa månaden att åka till Tallinn, åtminstone är det en av turisttätaste tiden då. Inte för att det uppstår trängsel, då Tallinn är en stad stor nog att klara av turistmassorna, främst från Finland och Sverige.

I år åkte vi, alltså J, R och jag med egen personbil ner till Helsingfors och tog bilen med över till Estland.


Resan till havs var behaglig. Inte räckte den onödigt länge heller, efter 2 timmar var vi framme i Estland. Man hann ungefär sätta sig ner, äta någonting hastigt, och sedan raskt besöka småbodarna ombord. Och vips, så var man framme i Tallinn.


Viru hotel är ett av de mest kända hotellen i Tallinn. Vi bodde inte här utan på Tallink hotel. Jag vet inte riktigt hur stor skillnad det är på dessa två stora fyrstjärniga hotell, men det är väl här folk från Finland oftast bor när de reser över till Tallinn.

På de här hotellen finns spa, frissa, massage, bastu med mera att tillgå. Gudomlig mat serveras mest hela tiden, det är bara att boka.


Parkeringsplatsen vid vårt hotell. Och nu kommer ett riktigt kompa: man kan inte boka bilplats till hotellet på förhand, istället får man plats ifall det finns när man väl är framme. 10 euro per dygn helt överkomligt, men som sagt det där med bilplats är ingen självklarhet. Själva fick vi sista hörnet på parkeringen där det stod "parkering förbjuden på grund av byggarbete" men den estländska hotellpersonalen sade att det bara var att lämna bilen dit. Så okay.


Blomlåda utanför vårt hotell. Det som var kompat med hotellet var just bilplatsen. På plats betalade vi genast i receptionen för platsen, för 4 dagar under hela resan. Det funkade, men kör man iväg med sin bil någonstans så är det ingen garanti att platsen finns kvar när man återvänder! Detta trots att man redan betalt för 4 dygn, istället återbetalas pengarna då ifall det är fullt på bevakade bilparkeringen.

Man hänvisas då till parkeringsgrottan under hotel Viru ifall det finns rum där och betalar då 20 euro per dygn. Så det löns att ta sig en riktig funderare redan i resans planeringsskede ifall bilen verkligen behövs med i Tallinn.

Istället kan man köra taxi. Det är rätt förmånligt och estlänningarna och ryssarna kan åtminstone köra i staden. Det estländska mentaliteten i trafiken på gatorna är överlag ganska rå. Det som gäller är bara att kasta sig fram först och där är taxichaufförerna proffs. Sedan gäller det som kund också att hålla koll på vad som är svart taxi och vad som är vit.

Då man har koll på det är taxi det bästa sättet att ta sig fram på i Tallin, snabbt och behändigt går det också.

4 kommentarer:

Ellis sa...

Hej!
Spännande att läsa om er Tallin resa, det verkade som att bilen ska stå om man inte vill betala dyrt för den. Än så länge inte hunnit besöka Estland, men en vacker dag så! =)
Kram Elenor

Fenixmonas sa...

Konstiga ordningar med parkeringen, har man betalat så ska ju platsen var säkrad de dagarna...Inte bra. Kramiz

Nett sa...

Härlig resa, ett resmål jag gärna skulle vilja resa till. Tyvärr är det så även här i Sverige med parkeringsplatser till bokade hotell. Kram

Augusta sa...

Tallinn, är en trevlig stad. Var dit för några år sedan.

Det verkar ju vara "jobbigt" att ta med sig bilen :)
jag har ingen bil så något sådant problem fanns inte för oss :)

Kram