torsdag 14 augusti 2014

Premiärpressning av äpplena


Musteriet är igång! De första äpplena är pressade och det löpte på utan problem. Här står den lilla fabriken, inhyst i vårat garage redo för premiärpressningen.


Äpplena är ovanligt tidiga av sig i år. Beror väl på värmen. Det var hur som helst inga problem med att plocka dryga två lådor mogna äpplen, det fanns också redan fallfrukt hur mycket som helst.


Krossen är igång. Den var väldigt effektiv, tycker jag själv. Överlag är hela utrustningen effektivare än vad jag vågade hoppas på.
Sedan pressas saften ut. Pressen var också väldigt effektiv och krosset som lämnade kvar att kastas bort var riktigt torrt.Musten silas för hand. Eventuellt lite onödigt då pressen inte släppte igenom mycket onödigt.


Färdig must. Man kan välja ifall man vill pastörisera eller frysa in musten. Vi har ingen pastöriseringsapparat så det blir att frysa in istället. Vet inte hur länge hållbarheten på fryst äppelmust är, men åtminstone ett år, troligtvis längre.


Upphälld på flaskor. Det blev 27 liter nu i första omgången. När man pressar äpplen eller annan frukt måste man se till att ha tillräckligt med flaskor hemma och en tom frys, då hållbarheten i kyskåp är bara 1/2 - 1 vecka.

4 kommentarer:

Ellis sa...

Hej!
Härligt att det funkar bra med pressen och hoppas ni har bra med utrymme för all must! =)
Här är äntligen internet inkopplat efter att vi väntat 14 dagar på det. =)
Kram Elenor

Fenixmonas sa...

Oj så mycket must! Det fordrar stor frys! Kramiz

Nett sa...

Så mycket arbete, men helt klart värt det för att få fram sin egna pressade äppeljuice :) Kram

Augusta sa...

Så god dricka :)
Jag kommer snart och hälsar på dig och Nisse tror jag. Du bjuder väl på lite äppelmust :)

Kram