tisdag 11 februari 2014

Om att downshiftaJag såg på en intressant dokumentär igår om att downshifta. Människor som tröttnat på ekorrhjulet har satt stopp och beslutat sig för att pröva på något annat, och börjat leva mera istället. Att byta jobb behöver inte alltid betyda att byta upp sig till en bättre status och lön, nej det kan tvärtom vara att byta ner sig och i gengäld då få ett jobb som bättre passar ens stil och livssituation, men då till en mindre lön. Maria Österåker själv skriver mycket och informativt om detta på sin blogg.

Viktigt att påpeka är ju att det inte alltid går att välja så här då det käver vissa ekonomiska resurser att downshifta. Även om man inte bör fokusera allt på inkomsterna, det är ju minst lika viktigt att hålla koll på utgifterna också och försöka hitta en balans där.

Jag har downshiftat i flera omgångar innnan uttrycket ens var myntat. När barnen var små var jag hemmamamma i nästan sju år och det är absolut inget jag ångrar. Märk väl att jag respekterar dem som tänker och gör annorlunda också, men så här kändes rätt för mig.

Jag downshiftade vidare genom att jobba deltid under flera år efteråt. Egentligen var det inte helt mitt egna val att det blev så utan det var arbetsutbudet som styrde. Men det passade mig bra.

Senast jag downshiftade var jag alterneringsledig och bort från jobbet ett år. Klart det minskar pensionssparandet för min del, men, men... Heller inget jag ångrar.


Jag är övertygad om att jag kommer att downshifta igen någon gång. Det är bara en fråga om när och på vilket sätt, inte så mycket om att våga. Jag är öppen för förslag.

3 kommentarer:

Ellis sa...

Hej!
Klart intressant tänk, undra om mina två år som aupair, ett först och ett till senare kan räknas som det. Blev inte direkt pensionsgrundande och inte så rik fast dock många nya erfareheter! =)
Kram Elenor

Fenixmonas sa...

Säkert både intressant, kul o bra för att må bra men de flesta får aldrig råd. Själv var jag hemma också med barn vilket nu gör att jag inte har råd att gå i pension vid 65 utan får fortsätta att jobba så länge jag får, orkar o kan. Kramiz

Ensamma mamman sa...

Jag ser på Internet många som påstår att detta med att downshifta bara är för dem som har det bra ekonomiskt. Personligen tror jag att man till att börja med kan downshifta i olika utsträckning. Har man mindre pengar kan man göra ett mindre downshifte. Och normen i vår kultur är att ha väldigt mycket pengar vilket banar väg för alla oss som vill gå ner i arbetstid. Vi överlever ändå. Lite luddig kommentar. Hoppas du förstår ändå vad jag menar...