lördag 1 februari 2014

Imbolc 2014
Äntligen, äntligen ger mörkret vika! Imorgon firar vi Imbolc eller Kyndelsmäss, välj själva vilket. Vi firar i vilket fall som helst en högtid som fokuserar på att ljuset har återvänt och att kaamos har dragit sig undan på riktigt, den här vintern också. Alltså:

Imbolc

Infaller den 2 februari
Den tidiga vårhögtiden Imbolc går även under namnen Imbolg, Oimelc, Candlemas, Brigit's day, Lupercalia, Ground Hog Day, och på svenska Ljusfesten eller mer kristet Kyndelsmäss (som är samma ord som Candlemas) Denna högtid är en av eldfesterna, men till skillnad mot de andra eldfesterna ligger betoningen här på det återkommande ljuset snarare än solen själv.

Imbolc är en mild högtid där man firar vårens första spirande ankomst, här i Norden mest det återkommande ljuset. Imbolc är en glimt av hopp och löften. Det är dags att städa bort gamla vanor och ägodelar, hitta barnet inom oss själva, starta nåt nytt och fira Gudinnan i hennes jungfruliga form (oftast Brighid). Imbolc är tiden för att göra sig redo för en ny säsong. Nu städar vi bort det sista av vintern och Yule och förbereder för det nya som kommer.

Vid Imbolc märker man av Gudinnans alla tre aspekter. Hon är den Gamla visa kvinnan som nu stiger tillbaka mot mörkret, hon är Modern som vårdar de sådda frön som ligger under jorden och hon är den unga flickan, lekfull, skrattande, mild och den som leder oss mot våren. Guden är en ung pojke, som självsäkert upplever världen för första gången. Han utforskar dess möjligheter och gör anspråk på den åt sig själv. Både Gudinnan och Guden är medvetna om varandra som både lekkamrater och älskande par. De vet att de är gjorda för varandra och att en dag inom en inte allt för lång framtid kommer de att få vara med varandra och uppleva den extatiska kärleken.

Läs vidare om några Imbolctraditioner här:

1 kommentar:

Ellis sa...

Hej!
Här ser man att det blir ljusare nu dag för dag! =)
Hoppas du har en fin helg!
Kram Elenor