torsdag 10 oktober 2013

Maten och dryckerna i AmsterdamAmsterdambloggen krånglar. Det är orsaken till den långsamma takten på inläggen. Först krånglade musen (det gör den också ännu) och nu krånglar också datorn. Den skulle behöva uppdateras på något mera ordentligt vis, tror jag. Eller så skulle jag behöva en ny dator.

En vacker byggnad på ett av torgen i Amsterdam ser ni iallafall ovan. Mycket vacker och genuin byggnad. Och stor! Det var nästan som att vandra runt i en medeltida stad när man gick på torget.
Pubarna i Amsterdam är verkligen värda att besöka. Three Sister´s Pub är en riktig höjdare. Man sitter ute på terassen där man kan följa med det rörliga gatulivet, eller inne i puben och njuter av stämningen där. Puben är stor och ölen är billig, åtminstone i jämförelse med finländska pubpriser. 2 till 3 euro är vanliga priser för en halvliter öl.

Toaletterna finns aldrig i gatunivå, det är alltid på vinden eller i källaren som hemligrummet finns. Ingen hiss finns att tillgå och trapporna är branta och påminner mest om en stege.Någon stad för rörelsehandikappade verkar Amsterdam inte vara. Det finns inga ramper eller hissar någonstans, inte heller några rullstolar eller barnvagnar syns till i gatubilden. Bara på Hennes&Mauritz och i en större galleria såg jag hissar. I övrigt var det bara branta trappor som gällde.
Dryckerna i Amsterdam är som sagt billiga. Det finns också många sorter att välja mellan.


Publivet är mångsidigt och trevligt. Se hur vackert och stämningsfullt. Inte heller är pubarna överfulla av skränande folk, nej nej, det är lagom många och så får man inte använda mobilen här! Bra påhitt, tycker jag. Gillas! Det blir helt annorlunda när mobilerna är undanstoppade, istället börjar folk prata med varandra och lyssna på pubmusiken istället. Like in the good old days!

Igen krånglas det med datorn. Nu blev det två bilder på en gång och jag får inte dem åtskilda på något sätt. Radbrytningen är det också fel på. Nåja, övre bilden är tagen från en uteservering i Amsterdam där vi drack cappuccino. Överlag finns det många goda kaffesorter i Amsterdam och de är billigare än här.

Ett vackert slott byggt i vattnet. Dylika byggnader finns det många av. Allt byggs i vattnet och många av husen lutar farligt mycket. Nåja, byggnaderna är gamla och verkligt genuina så de verkar inte rasa i första taget.
 
  
I alla enkelhet ute på gatan. Där är det allra billigast att äta och sittplatser finns det alltid att tillgå utanför. Någon varmkorvförsäljning eller grill som här hermma, där man vandrar iväg med maten i handen och äter gående såg jag inte till. Kanske sådant inte finns här. Man sitter ner och äter.Hotellfrukost ingår inte här utan den betalar man skilt för ifall man vill äta på hotellet. 10 euro per person ifall man förhandsbeställer (dagen innan räcker) och 12 euro per person ifall man köper samma morgon. Kan tyckas dyrt men frukosten är trots allt prisvärd. Mångsidig buffé och vacker utsikt över kanalen fast man sitter nere i källaren. Serveras frukosten alltid i källaren i mellan-och sydeuropa?

Överlag tycks de vara bättre på att utnyttja vinds- och källarutrymmen  för verkligt bruk nere i europa än här uppe i norden.

I nästa inlägg skriver jag om museer, torg och kanalåkning i Amsterdam.
 

1 kommentar:

Tommy sa...

Tror man får besöka Amsterdam någon gång. Verkar trevligt.