tisdag 8 januari 2013

Recension av "Det som aldrig sker" av Anne Holt
Anne Holt - författaren till Det som aldrig sker tar oss med till Norge och trakterna av Oslo.

Ifall man läst Anne Holts tidigare böcker känns Yngvar Stubö och Inger Johanne Vik som gamla bekanta det är trevligt att få återse. De två är så lagom och det är lätt att relatera till deras vardag, om den än är lite kaotisk. Inger Johanne, psykolog och jurist som från tidigare har en nioårig dotter med en odiagnosticerad neuropsykiatrisk diagnos får tillsammans med kriminalkommisarie Yngvar en liten dotter. Allt väl i deras nya hem.

Tv-stjärnan Fiona Helle hittas mördad. Man dras snabbt med in i en suggestiv atmosfär av ondska och vrede. Återhållet hat som blommar upp i sin värsta form. Texten är starkt driven och man plöjer vidare, vidare samtidigt som man undrar över hur någon människa kan vara så makaber som denna mördare.

Det sker flera mord, alla med gemensamma nämnaren brutalt och starkt symboliskt. En nedåtgående spiral som snurrar neråt, neråt. Yngvar övertalar Inger Johanne att hjälpa till vid mordfallen som profilierare, då hon har gått i lära hos den bäste, the Chief Warren Scifford i USA. Inger Johanne tvekar, då hon har sina egna spöken i bagaget från den här tiden. Tillslut ger hon ändå upp och hjälper till.

Så här långt i boken börjar man verkligen tycka synd om Inger Johanne som verkar falla sönder som mor under all press. Döttrarna, som på grund av hur situationen utvecklas måste flytta ut ur hemmet tycker jag också synd om. Hur reagerar en nyfödd och en nioåring med en neuropsykiatrisk diagnos på all denna stress? Det kunde Anne Holt gärna ha utvecklat lite i boken!

Tillvaron för Inger Johanne och Yngvar börjar kännas alltmera snärjd. Gastkramad, tryggt liggandes i soffhörnet med filten tätt virad om mig läser jag vidare, sida efter sida fast klockan närmar sig tre på natten. För man kan inte sluta läsa, då boken är en riktigt bladvändare. Man bara måste få veta. Vem var mördaren och hur ska det gå?

Boken avslutas i övrigt med en riktig twist. Huh! Här  kan ni köpa boken, eller härgör det!

5 kommentarer:

Ellis sa...

Hej!
Den låter riktigt spännande, kanske värt att kolla upp den eller se om den kommer till någon av skolbiblioteken! =)
Nu finns lite bilder på mitt inlägg också! =)
Kram Elenor

Fenixmonas sa...

Låter riktigt spännande! Jag läser ju mycket, 2-3 böcker i veckan. Har läst tidigare böcker av denna författare. Kramiz

Ninja sa...

Spännande!

Nett sa...

Låter spännande, men själv är jag urdålig med att läsa böcker. Kram

Augusta sa...

Har läst henne och jag tror att det går tv-serie av hennes böcker. Men kan ha fel.

Men du rekommenderar boken?

Kram