lördag 19 januari 2013

"Jag är Zlatan Ibrahimovic", värd att köpa?


Förra årets julklapp till fotbollsfansen, ett som är säkert. Även hos oss, jag köpte den åt äldsta sonen, fotbollspelaren. Naturligtvis ville jag också läsa denna hitbok som så många talar om och skryter över.

Zlatans uppväxt berör en starkt. Man får en inblick i livet i Rosengård och det är ingen dans på rosor. Det är fattigdom hemma hos mamman och syskonen, det är aga med klädhängare, och framför allt ingen tro på framtiden.

Hemma hos pappan, dit Zlatan flyttar senare är det inte mycket bättre heller. Pappan är mest försjunken i sin egen värld när han kommer hem från jobbet, och i den egna världen ingår juggemusik, kriget och öldrickandet. Kylskåpet där det för det mesta gapar tomt. Trådtelefonen i huset är inte heller till för Zlatan utan bara för farsan.

Farsan har inget som helst över för Zlatans fotbollssparkande, åtminstone inte under de första åren. Zlatan sparkar och kickar boll på gården i Rosengård med de andra ungarna och får ta sig till fotbollsträningarna på egen hand. Oftast stjäl han någon cykel som råkar stå passligt till för att ta sig de många kilometrarna till träningen. Eller så är det för att han får en kick av själva stjälandet, som han själv påstår.

Pappans intresse för sonens fotbollsspelande ändrar ju sig lite när Zlatan blir känd, typiskt nog kan man kanske lite elakt tänka. Det kan ju vara så.

Resten av boken blir svårfattlig för en som inte har någon större inblick i fotbollen. Det är matcher och klubbar och byten hit och dit. Det är högt tempo och svårt att hänga med och få något riktigt utbyte av boken längre. Här måste man ha bra kännedom om fotbollen för att riktigt veta vad man läser om.

Men ett är säkert: Fansen älskar säkert boken. Åtminstone gör min son det. Köp den här eller här.

5 kommentarer:

Fenixmonas sa...

Jag kan tänka mig att boken är en given succe hos en forbollsälskare! Jag har inte ens övervägt att köpa den...Här har kylan tagit ett fast grepp om södra Sverige, medan norrland nu får mildare...Konstigheter! Kramiz

Ellis sa...

Hej!
Inte övervägt att köpa den heller, men hört flera som gillar den! =)
Jag håller mig till andra böcker, läser just nu en ny svensk bok, Stallo av Stefan Spjut, klart läsvräd! =)
Kram Elenor

Nett sa...

Har hört att boken skall vara bra, lite typiskt att intresset ökar då han blir kändis. Kram

Ninja sa...

Jag har hört en del om boken, att den är läsvärd.

Augusta sa...

Vad trevligt att sonen gillade boken :)

Nja, tycker att Zlatan har gjort det bra och kan tänka mig att hans barndom inte var så trevligt men tror inte boken är för mig. Vet inget om fotboll :)

Tack för tipset!

Kram