söndag 24 oktober 2010

En ruggig spökhistoria


Så gott som aldrig ger jag mig på att skriva för barn, därför att jag har fått för mig att... jag inte kan? Nu utmanar jag mig själv och lägger in en ruggig spökhistoria hit.


Kvällen var mörk och blåsig. Vinden ven mellan granarna i den svarta skogen och den lilla, ensamma stugan knarrade i de gamla stockarna. De lät som att de suckade spöklikt och de mörka granarna runt stugknuten knakade och rasslade kusligt.

Ute på gården donade den gamla häxan inför Halloweenkvällen. Med möda tände hon ljuset att brinna inuti det stora pumpahuvudet som hon hade skördat lagom till Halloweenaftonen. I sin trädgård bakom huset hade hon en liten pumpaodling som såg ödsligt kall ut nu när frosten hade slagit till.

Såja, nu fick hon eld på ljuset inne i pumpan och det lyste från ögonen, näsan, och den hackiga munnen, som häxan mödosamt hade karvat fram. Hon rätade mödosamt på ryggen, den värkte ordentligt ikväll. Inte konstigt, tänkte hon, det är ju ikväll som hinnorna mellan de olika världarna är som tunnast. Andevärlden och den riktiga världen. Ikväll var det spökkvällen när ovanliga saker kunde hända     

Den svarta, stora korpen som hade suttit tyst på häxans rangliga brevlåda kraxade hest till. "Lille Farao", sa häxan med låg röst, "här är åt dig." Med värkande, knotiga fingrar grävde hon fram en gammal bit torkat bröd till fågeln, som genast lät sig väl smaka. "Det kommer att bli en kall natt", fortsatte häxan till korpen, "det är alldeles stjärnklart, sitt inte härute för länge du nu. Flyg iväg till ditt bo istället, du skrämmer ju barnen om de nu vågar sig hit ut ikväll. Se så,  iväg nu bara, du har fått ditt nu." Fågeln flög lydigt iväg genom dimmorna och när den flög upp framför fullmånen gav den upp ett långdraget kraxande. 

Några barn nere på vägen hörde korpens hesa stämma och tryckte tätare ihop sig där de gick på den ödsliga vägen. Det var spöklikt ikväll, där flög ju häxans korp nu också, den var det bäst att akta sig för!

10 kommentarer:

Emma-Lou sa...

SV: jo jag vet :/

Kent sa...

Nämen nu börjar det likna nåt igen mera mera!!

Ellis sa...

Spännande historia, så passande nu också! =)
Kramar

Fenixmonas sa...

Oj, vad spännande! Kan se den flyga där med månen som bakgrund. Kramiz

Nett sa...

Och bra blev det :) Kram

Tommy sa...

Ja det blir spännande att följa den här historien.

annepauline sa...

Huu, vad spännande, historien passar perfekt ihop med bilden, håret reser sig på armarna...

Smörblomma sa...

Kent: Haha, nu kom nästa del in. Passa på att läsa för din dotter, hon borde väl vara i lämplig ålder för det här :)

Smörblomma sa...

annepauline: Jo, bilden har jag noggrant letat fram till historien (som skrevs redan för ett par år sedan.)

Tyvärr har jag inga bilder till resten av "delarna", det är nästan lika mycket arbete att söka fram passliga bilder som att skriva själva historien.

Så ni får passa på att föreställa er i resten av delarna ;)

Smörblomma sa...

Tommy: Roligt att du tycker så. Det blir ju lite annorlunda skrivande än vad jag är van vid.