tisdag 5 oktober 2010

Drömyrke; veterinär


När jag var elva år gammal ville jag bli, just det veterinär, när jag blir stor. Jag skulle få ta hand om och sköta om djuren dagarna i ända.

Fast för att kunna bli veterinär måste man läsa lång matematik på gymnasiet, något som jag i högstadiet fattade att jag aldrig skulle klara av. Drömmen gick i kras.

I nuläget är jag väl mest tacksam över att yrkesvalet inte blev av, herregud att kuska land och rike runt under dejourerna. Mera arbete skulle ju också ha droppat in i jämn ström under arbetspassets gång, långa arbetsdagar skulle det ha blivit. I oframkomligt väder vintertid och var och när skulle jag ha hållit matpaus? Migränen kan ju slå till för mindre.

Fast ändå; är inte systemet underligt upplagt. Klarar man inte av gymnasiets långa matematik, slås ens dröm i kras. Varför finns det inte alternativ?

Dessutom klarar jag bra av idag att räkna ut läkemedels olika styrkor och dosera och handla enligt detta. Utan gymnasiets långa matematik.

8 kommentarer:

Nett sa...

Lite svårt att få jobb som vetrinär oxå va ? Jag har det i bakhuvudet då jag har hört andra ha velat bli vetrinärer. Hoppas att du har en skön kväll *kram*

Anniepie sa...

Åhh va roligt att höra! :D Gör gärna det, jag hade i stekt lök oxå den här gången och det blev jättegott! :) Ha en bra kväll. kramar!

Emma-Lou sa...

Veterinär är spännande, men det är nog ett jobbigt yrke också. Att se alla sjuka djur :/ Jag skulle nog inte klara av det :(

SV: tack! Han behövde ett rejäl klipp som du nog såg!

annepauline sa...

Veterinär var länge mitt drömyrke också men jag skulle nog heller aldrig klarat matten och det var ju hundratals sökande till veterinärutbildningarna och bara ett ytterst fåtal som kom in. Jag har fått pyssla och greja mycket med olika djur på fritiden istället!

Ellis sa...

Jag har inte ens läst matte på gymnasiet, vi hade det som tillval, så vete katten hur det skulle gå om jag skulle plugga vidare! =)
Konstigt nog så klarar jag mig bra ändå!
Kramar

Smörblomma sa...

annepauline: Just det, det var ytterst få som kom in. Bara de allra duktigaste, alltså eliten inom matematiken.

Dessutom är det ju brist på veterinärer här i trakten nu, inte så konstigt med tanke på inträdeskraven till skolan.

Nej, jag tror att mången bra (bland andra du och jag, annepauline) har förbisetts och skulle idag mycket väl ha kunnat jobba som veterinärer.

Kent sa...

Och jag ville bli mjölkbonde i högstadiet men fan eu satte ju stopp för det sen.

Smörblomma sa...

Kent: EU har satt stopp för en hel del bra saker ska du veta. Att det dessutom försvårar våra jobbkarriärer är ju under all kritik :/