söndag 15 september 2013

Resa till Amsterdam i Nederländerna. Hur reser man dit och hur tar man sig fram där på plats? Och hur är det med vädret?

   


Att besöka Amsterdam är något alla borde prova på. Det är en så vacker, fin, romantisk, gammal stad med mycket kultur och historia. Väldigt mycket att se och atmosfären, atmosfären!                                           
Vi; J, T och jag reste dit på hösten, i september. Någon skulle kanske säga att staden är till sin fördel på våren med alla tulpanerna, men det vet jag inget om. Jag vet bara att hösten också är perfekt årstid att resa till Amsterdam.                                                                                                                                           
                                                                                                                                             
Även om det regnar varje dag! Det är sant och ingen skröna, jag har frågat av lokalbefolkningen. Varje dag är vädret varierande med än solsken, än en regnskur. Ibland blåser det mera och ibland blåser det mindre. Ingen speciell sommarvärme även om vädret nog är varmare än i Vasa, Finland. Lite, åtminstone.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            


Såhär ser Amsterdam ut genast när man stiger av tåget man kommit in till centrum med från flygfältet. Detta är synen som möter en ifall man lyckats stiga av vid rätt station, vilket i sig mest verkar som rena turen ifall man lyckats. Så här ser det hur som helst ut när man stigit av vid "rätt station."

Men först måste man ju komma ner till Nederländerna! Detta sker enklast med flyg, i det här fallet med start från Vasa. Mellanlandning och flygbyte i Helsingfors, sedan rakt ner till Amsterdam. Sammanlagd flygtid blir ungefär 4 timmar, lite beroende på hur man räknar då tidsskillnaden mellan länderna är 1 timme. Snabbt nog är man på plats i alla fall.

 I Amsterdam cyklar man, lägg märke till alla cyklar som omger T och mig på vägen till hotellet. Längst till vänster på bilden en amsterdambo på cykel.
Cyklar, cyklar runt kanalerna och så någon scooter. Bilar också, men procentuellt sett jämfört med cyklarna så är bilarnas antal litet. Ändå lyckas i medeltal 1 bil per vecka falla ner i någon kanal på grund av att det är trångt på gatorna och att något skyddsräcke rämnar.

Vi för vår del promenerade mest. Körde bara tåg på resan från flygplatsen och taxi (15 km) tillbaka dit.
Man upplever alltid en ny stad bäst genom att ta sig fram gående! Gatumyllret, svischandet när cyklarna farligt nära stryker förbi en, klapprande hästhovar mot gatustenar när en hästdroska kommer emot en... Alla butiker längs med gatorna, affärsmyllret.

Dofterna är också annorlunda i en ny stad, för att inte tala om allt man hinner se när man tar sig fram till fots.

I nästa inlägg mera om hur man bor i Amsterdam, både som turist och bofast.

2 kommentarer:

Ellis sa...

Hej!
Fina bilder och jag håller med om att man ser mest via promenader! =)
Det brukar vara det bästa! =)
Kram Elenor

Katjalie k sa...

Trevligt att snubbla in på din blogg och hitta massa inlägg om Masterdam. Själv sitter jag o planerar in en resa dit nästa sommar. Sen sitter jag också och drömmer om att få plugga foto i Amsterdam! Snyggt!